Lotte Rotman sprint naar Belgische titel bij de junioren

Lotte Rotman sprint naar Belgische titel bij de junioren

Met Lotte Rotman heeft een van de topfavorieten in Oosterzele de nationale titel bij de junioren veroverd. In een groepssprint was de renster van Sport Vlaanderen-Guill d’Or duidelijk sneller dan Jinse Peeters (Acrog Balen BC) en Shari Bossuyt (Lares-Waowdeals).

Met 38 kwamen ze aan de start om op zoek te gaan naar een opvolgster voor Nathalie Bex. Ditte Lenseclaes zorgde bij het ingaan van de tweede van zeven ronden voor de eerste aanval, even later was ze na de hergroepering ook het eerste slachtoffer van een valpartij waarna ze een serieuze inspanning moest leveren om terug te keren in het peloton. Ook de volgende aanvalspogingen, eerst van het duo Tine Rombouts-Ines Malfait en vervolgens van Noa Selosse, waren van korte duur.

Lenseclaes probeerde dan een tweede keer een aanval op gang te brengen, maar ondanks de steun van Glacia Dhont en Yana Schepers volgde ook nu al snel de hergroepering. Solo slaagde Dhont er vervolgens wel in om tot 25 seconden voorsprong te nemen, maar de overmacht van het peloton was te groot en op iets minder dan twee ronden van het einde vloeide alles weer samen. Alana Castrique zag op haar beurt een aanval beloond met een voorsprong van twintig seconden. Zij hield een tijdje stand, maar op een zestal kilometer van de finish moest ze toch buigen. Ook een late uitval van Jinse Peeters, vorig jaar als eerstejaars al derde, kende geen succes, waarna Rotman het afmaakte in de spurt.

“Het was een sprint op de kracht, heel licht bergop en dat ligt me wel”, zei Rotman, die de titelstrijd vorig jaar miste als gevolg van een gebroken rugwervel. “Op zo’n driehonderd meter van de finish kwam ik uit het wiel van Bossuyt, ik schakelde nog twee tanden groter en ben vol doorgegaan tot op de meet.”
“Voor de rest was het niet echt een makkelijke wedstrijd voor mij. De meisjes van Lares stonden met drie aan de start en die speelden het goed door om beurten te demarreren. Ik moest telkens reageren, want de rest keek constant naar mij om het op te lossen. Uiteindelijk besliste ik om me in de tweede wedstrijdhelft wat meer afzijdig te houden. Alana Castrique kon zo in volle finale een mooie voorsprong verzamelen, maar door met onder meer Shari Bossuyt rond te draaien konden we die situatie toch rechtzetten. Ook in de slotkilometers werd er nog gedemarreerd, maar dat kwam me goed uit. Er werd telkens meteen gereageerd en ik kon mooi meeschuiven om dan op het gepaste moment mijn sprint in te zetten.”

Rotman mocht met een nationale selectie onlangs al deelnemen aan de Tsjechische rittenkoers Gracia Orlova voor eliterensters. “Een zware wedstrijd. Ik hou wel van het werk bergop en ik heb er veel geleerd. Niet dat ik er op dit parcours veel aan had, maar naar de toekomst toe zeker wel. Ook de BeNe Ladies Tour en wellicht de Lotto Belgium Tour zal ik bij de elite afwerken. Het moet me sterker maken in het vooruitzicht van EK en WK.”

Filip De Greef – Foto’s MVH

Top 10: 1. Lotte Rotman 70 km/1u54:38 (gem. 36,639 km/u); 2. Jinse Peeters; 3. Shari Bossuyt; 4. Marthe Truyen; 5. Marjon Claus; 6. Sarah Michielsen-Stevens; 7. Cloe Goossenaerts; 8. Aiko Uyttenhove; 9. Alana Castrique; 10. Ines Malfait.

 

Marianne Vos als grootse kampioene naar winst in Gooik-Geraardsbergen-Gooik

Marianne Vos als grootse kampioene naar winst in Gooik-Geraardsbergen-Gooik

Jolien D'hoore boekt in Malderen al zesde zege van het seizoen

Jolien D'hoore boekt in Malderen al zesde zege van het seizoen