Jonge Nina Buysman wint Omloop van de IJsseldelta

In Zwolle heeft Nina Buysman (Parkhotel Valkenburg-Destil) de Omloop van de IJsseldelta (1.2) gewonnen. De amper 19-jarige Nederlandse rekende in de sprint af met haar één jaar oudere landgenote Loes Adegeest.

Vooraf werd Jolien D’hoore als een van de grote favorieten beschouwd, maar nadat ze was teruggeslagen door een lekke band gaf ze na iets minder dan vijftig kilometer op. Meervoudig schaatskampioene Ireen Wust had toen al enkele keren vruchteloos geprobeerd om in de aanval te gaan, Ingrid Tempert had wat dat betreft even later meer geluk. Terwijl er af en toe regen uit de lucht viel, nam zij tot twee minuten voorsprong. Onder meer Annelies Dom (Lotto Soudal Ladies) waagde zich aan een reactie vanuit het peloton, waarna de voorsprong van Tempert snel daalde. Op zo’n dertig kilometer van de finish werd ze bijgehaald.

Even later kozen Rotem Gafinovitz, Natalie van Gogh, Lucinda Brand en Jip van den Bos voor de aanval, maar veel ruimte kreeg dit nochtans sterke viertal niet. Buysman versnelde op iets meer dan tien kilometer van de finish en kreeg vervolgens het gezelschap van Loes Adegeest. Het duo vond mekaar en reed twintig seconden weg van het eerste peloton. Voldoende om samen ook de slotkilometer met een geruststellende voorsprong in te gaan. Buysman bleek uiteindelijk de snelste van de twee. Lucy Garner was de snelste van het peloton en pakte zo de derde podiumplaats, de jonge Nathalie Bex (Sport Vlaanderen-Guill d'Or) finishte als eerste Belgische op de dertiende plaats.

Top 10: 1. Nina Buysman (Ned/Parkhotel Valkenburg-Destil) 137 km/3u22:06 (gem. 39,901 km/u); 2. Loes Adegeest (Ned) 0:02; 3. Lucy Garner (GBr) 0:10; 4. Nina Kessler (Ned); 5. Danique Braam (Ned); 6. Floortje Mackaij (Ned); 7. Olena Demydova (Oek); 8. Marjolein van ’t Geloof (Ned); 9. Leonie Lubbinge (Ned); 10. Elise Delzenne (Fra).

 

 

Monique van de Ree duidelijk de snelste in Wanzele

Monique van de Ree duidelijk de snelste in Wanzele

Aanvalslust Scandolara wordt beloond in Dwars door de Westhoek

Aanvalslust Scandolara wordt beloond in Dwars door de Westhoek