Aanvalslust Scandolara wordt beloond in Dwars door de Westhoek

Aanvalslust Scandolara wordt beloond in Dwars door de Westhoek

Reeds vroeg in de wedstrijd viel Dwars door de Westhoek, 1.1 op de kalender en vierde manche van de Lotto Cycling Cup, in een beslissende plooi. Met vier vertegenwoordigsters in de kopgroep en een gedreven aanvalslust in de slotfase zetten de rensters van WM3 Pro Cycling de wedstrijd naar hun hand, Valentina Scandolara kreeg de zegebloemen.

De wind speelde zijn rol in de Westhoek. Na een half uur wedstrijd trokken zich reeds achttien rensters los van het peloton, dat in drie stukken brak. Met Valerie Demey, Lotte Kopecky, Annelies Dom, Sanne Cant en Jolien D’hoore maakten vijf landgenotes deel uit van de kopgroep. Al snel liep de voorsprong op tot boven de minuut, mede door het feit dat alle UCI-teams vertegenwoordigd waren bij de aanvallers.
De enige reactie kwam van Sylvie Boermans, die kilometerslang een ongelijke strijd aanging, maar steeds rond de minuut bleef hangen. Voorin verzekerde Elise Delzenne zich van het bergklassement. Net voor het ingaan van de drie plaatselijke ronden in Boezinge verloor Sanne Cant na een val de voeling voorin.

Eenmaal op het lokale parcours verdapperde Lauren Kitchen. Dankzij het achtervolgende werk van de Lotto Soudal Ladies, net als WM3 Pro Cycling met vier in de kopgroep, kreeg de Australische niet meer dan een halve minuut en op tien kilometer van de finish moest ze zich gewonnen gegeven. Niet getreurd voor de meiden van ploegleider Jeroen Blijlevens want vrijwel onmiddellijk na de hergroepering ontbond Valentina Scandolara haar duivels. In geen tijd zette de 27-jarige Italiaanse de rest van de kopgroep op een halve minuut. Enkel Natalie van Gogh reageerde, maar zij kreeg de kloof niet gedicht en strandde uiteindelijk op elf seconden. Ook Maria Giulia Confalonieri en Valerie Demey reden nog weg bij de achtervolgers en namen de plaatsen drie en vier voor hun rekening. In de sprint voor de vijfde plaats versloeg Lotte Kopecky Monique van de Ree en Jolien D’hoore, die wel aan de leiding blijft in de Lotto Cycling Cup.

Foto's Paul Hinninck

Top 10: 1. Valentina Scandolara (Ita/WM3 Pro Cycling) 129 km/3u25:38 (gem. 37,64 km/u); 2. Natalie van Gogh (Ned) 0:11; 3. Maria Giulia Confalonieri (Ita) 0:20; 4. Valerie Demey 0:23; 5. Lotte Kopecky 0:29; 6. Monique van de Ree (Ned); 7. Jolien D’hoore; 8. Marjolein van ’t Geloof (Ned); 9. Jeanne Korevaar (Ned); 10. Elisa Balsamo (Ita).

 

Jonge Nina Buysman wint Omloop van de IJsseldelta

Jarige Marianne Vos wint 7-Dorpenomloop voor de achtste keer