Elizabeth Deignan de sterkste in Tour de Yorkshire

Boels Dolmans domineert weer als vanouds. Nadat Anna van der Breggen Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik had gewonnen, was het nu de beurt aan Elizabeth Deignan – zelf driemaal tweede in Nederland en de Ardennen – om in eigen land de tweede editie van de Tour de Yorkshire naar haar hand te zetten.

Reeds kort na de start in Tadcaster volgden de ontsnappingspogingen mekaar snel op, maar het duurde toch enige tijd vooraleer een groepje van tien rensters echt wat ruimte kreeg. Bij die tien onder meer Saartje Vandenbroucke (Lares-Waowdeals), Amy Pieters en Claudia Lichtenberg. Zij konden iets meer dan een minuut wegrijden van het peloton, maar op Lofthouse Climb, de zwaarste helling ongeveer halverwege het 122,5 kilometer lange parcours, vonden Pieters’ ploeggenotes Elizabeth Deignan en Anna van der Breggen de tijd rijp om in één ruk naar voren te rijden.

Toen het duo van Boels Dolmans even later nogmaals versnelde, was enkel Danielle King nog in staat om mee te schuiven. Met zijn drieën namen ze 1:45 voorsprong op de eerste achtervolgers. Vooral de dames van Team Sunweb probeerden de situatie recht te zetten en toen het verschil op veertien kilometer van de finish nog amper een halve minuut bedroeg, demarreerde Deignan vooraan op een lichte helling. Eerst Van der Breggen en even later ook King werden bijgehaald, maar tegen de ontketende Deignan hadden de achtervolgers geen verhaal meer. De Britse diepte haar voorsprong nog gevoelig weer uit en kon in aankomstplaats Harrogate volop genieten van haar eerste overwinning van het seizoen. In de sprint voor de tweede plaats was Coryn Rivera sneller dan Giorgia Bronzini. Saartje Vandenbroucke finishte op de elfde plaats.

Top 10: 1. Elizabeth Deignan (GBr/Boels Dolmans) 122,5 km/3u09:36 (gem. 38,766 km/u); 2. Coryn Rivera (USA) 0:55; 3. Giorgia Bronzini (Ita); 4. Amy Pieters (Ned); 5. Hannah Barnes (GBr); 6. Katrine Aalerud (Nor) 0:59; 7. Sheyla Gutierrez (Spa); 8. Shara Gillow (Aus); 9. Roxane Knetemann (Ned); 10. Danielle King (GBr).

 

Belgische tijdrittitels voor Kopecky, Bossuyt en Renders

Vijftien UCI-ploegen aan de start van BeNe Ladies Tour