Anna van der Breggen pakt triple met winst in Luik

Anna van der Breggen pakt triple met winst in Luik

Zoals ze al de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl won, zo pakte Anna van der Breggen zondag ook de winst in de allereerste Luik-Bastenaken-Luik. Voor de derde keer in een week tijd demarreerde ze in de slotkilometers uit een klein groepje met de sterkste rensters in koers. Om de parallel helemaal door te trekken, werden Van der Breggens ploeggenote Elizabeth Deignan en Katarzyna Niewiadoma voor de derde keer tweede en derde.

“Ik heb altijd gezegd dat dit voor mij de week moest worden waarin ik heel goed was, maar dit had ik nooit durven verwachten of zien aankomen”, liet de olympische en Europese kampioene in een eerste reactie optekenen. “In dit soort wedstrijden komen de sterkste rensters in de finale sowieso vooraan te zitten. Niewiadoma was de voorbije week ongelooflijk sterk op de beklimmingen, vaak was het aanklampen maar dat lukte. Ik had daarbij telkens het geluk dat met Deignan nog een ploeggenote mee was en dat we dus in elke wedstrijd de slotkilometers met een numeriek overwicht konden aanvatten. Telkens was een versnelling van mij beslissend, vandaag net na het bovenkomen op de Saint-Nicolas. De samenwerking vooraan was er even wat minder en toen ik omkeek, had ik een klein gaatje. Ik ben dan meteen doorgegaan en op de kasseitjes en in de bochtjes kan ik wel wat verschil maken.”

Het copieuze menu weerhield de dames er niet van om er van bij de start stevig tegenaan te gaan. De ontsnappingspogingen waren nauwelijks bij te houden, pas na vijftig kilometer slaagden Aude Biannic en Jeanne Korevaar erin om echt wat afstand te nemen. Hun voorsprong van iets meer dan een minuut werd op de Côte de la Vecquée echter in één klap tenietgedaan. Na de Côte de la Redoute bleven ze vooraan nog met zo’n veertig rensters over.

De beslissing werd ingeluid toen Niewiadoma versnelde op de Côte de La Roche-aux-Faucons, met top op twintig kilometer van de finish. Enkel Van der Breggen, Deignan, Ashleigh Moolman en Elisa Longo Borghini, woensdag nog afwezig in de Waalse Pijl wegens ziekte, konden volgen. De dames van Orica-AIS deden het werk in de achtervolging, maar ze zagen het verschil in eerste instantie alleen maar groeien. Pas bij het naderen van de Côte de Saint-Nicolas ging het tempo vooraan even naar beneden, maar een nieuwe versnelling van Niewiadoma was er te veel aan voor de achtervolgende groep. Vooraan moest nu wel Longo Borghini passen, terwijl ook Deignan even naar adem moest happen.

Net na de slotklim zag dan Van der Breggen haar kans schoon om op zoek te gaan naar een unieke triple. Ze pakte al snel twintig seconden en meteen was het pleit beslecht. Niewiadoma en Deignan gingen nog op zoek naar hun derde podiumplaats op rij, achter hen liep het nog wat samen en zo kon Annemiek van Vleuten een vijfde plaats uit de brand slepen. De Nederlandse nam zo de leiding in de Women’s World Tour over van Coryn Rivera. Ann-Sophie Duyck werd eerste Belgische op plaats 33.

Foto MVH

Top 10: 1. Anna van der Breggen (Ned/Boels Dolmans) 135,5 km/3u42:17 (gem. 36,575 km/u); 2. Elizabeth Deignan (GBr) 0:17; 3. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 0:19; 4. Ellen van Dijk (Ned) 0:31; 5. Annemiek van Vleuten (Ned); 6. Ashleigh Moolman (ZAf); 7. Shara Gillow (Aus); 8. Olga Zabelinskaya (Rus); 9. Elisa Longo Borghini (Ita) 0:34; 10. Cecilie Uttrup Ludwig (Den) 0:41.

 

Vijftien UCI-ploegen aan de start van BeNe Ladies Tour

Femke Geeris snelste in massasprint in Zandhoven