Sprintzege in Ronde levert Coryn Rivera leiding World Tour op

Sprintzege in Ronde levert Coryn Rivera leiding World Tour op

Coryn Rivera heeft na de Trofeo Alfredo Binda met de Ronde van Vlaanderen haar tweede overwinning in de Women’s World Tour geboekt. In de sprint met een ruime kopgroep was de Amerikaanse van Team Sunweb sneller dan Gracie Elvin en Chantal Blaak. Lotte Kopecky werd heel knap vijfde. Rivera, vorige week derde in Gent-Wevelgem, is ook de nieuwe leidster in de World Tour.

“Toen ik twee weken geleden de Trofeo Alfredo Binda won, was dat veruit de mooiste zege uit mijn carrière op dat moment, maar dit slaat alles”, zei de 24-jarige Rivera. “Het wordt gewoon steeds beter. Het was een wat rare sprint waarin ik een beetje mijn weg moest zoeken, maar op het moment dat ik over de streep reed, wist ik toch dat ik gewonnen had. Nee, een treintje konden we niet meer op de rails zetten, maar mijn ploeggenoten hadden voordien dan ook al heel veel werk verricht. Lucinda Brand reed zich op weg naar de Oude Kwaremont de ziel uit het lijf om de kloof met het leidende viertal gevoelig te verkleinen, daarna was er nog een beresterke Ellen van Dijk om op weg naar de finish de situatie helemaal recht te zetten. Zelf had ik het op de Oude Kwaremont en Paterberg heel lastig en ik dreigde definitief te moeten afhaken, maar ik ben blijven vechten en uiteindelijk kon ik toch opnieuw aansluiten bij de achtervolgende groep.”
Rivera reed tot vorig seizoen bij het Amerikaanse UnitedHealthcare en stapte afgelopen winter over naar Team Sunweb. “Ik heb mijn carrière tot nu toe op een logische manier opgebouwd. Ieder jaar kwam ik net wat meer naar Europa koersen en de voorbije winter leek de tijd me rijp om de overstap naar een Europese ploeg te zetten en alle grote wedstrijden in mijn programma op te nemen. Het lijkt erop dat het een goede beslissing was.”

Versnelling Van der Breggen op Kruisberg

In het eerste wedstrijduur werd al 41 kilometer afgelegd, niet verwonderlijk dat de schaarse aanvalspogingen van korte duur waren. Mia Radotic, Katia Ragusa en Esra Tromp konden vervolgens wel even tot iets meer dan een halve minuut uitlopen, maar ook hun vlucht zat er na minder dan tien kilometer op zodat een gesloten peloton na 56 kilometer doortocht maakte in Oudenaarde.

De eerste beklimmingen en kasseistroken zorgden wel voor wat averij achteraan, maar vooral de Muur van Geraardsbergen, op 60 kilometer van de finish, leverde een eerste echt grote schifting op. Doordat het vervolgens wat stilviel, kon een tweede peloton echter opnieuw aansluiten. Rozanne Slik, ploeggenote van de latere winnares, maakte van de windstilte gebruik om alleen voorop te gaan rijden. Op heel korte tijd reed de Nederlandse bijna anderhalve minuut weg van het peloton. Elise Delzenne (Lotto Soudal Ladies) ging nog in de reactie, maar de kloof bleek te groot en de Française werd even later weer gegrepen. Ook de voorsprong van Slik zakte ondertussen spectaculair en op de Kanarieberg moest ze het hoofd buigen.
Onder impuls van Katarzyna Niewiadoma brak het peloton op diezelfde Kanarieberg opnieuw in stukken, waarbij van de Belgen vooral Kopecky een goede indruk liet. Jolien D’hoore, die eerder ook al letterlijk de rol van waterdrager op zich had genomen, was duidelijk niet in haar beste doen en verzeilde in een groepje geloste rensters.

Op de niet veel later volgende Kruisberg versnelde Anna van der Breggen. De olympische en Europese kampioene kreeg Elisa Longo Borghini, Annemiek van Vleuten en Niewiadoma mee. Kopecky kon zich handhaven in een eerste achtervolgende groep van zestien rensters, waar vooral de dames van Team Sunweb het werk moesten opknappen. Zij slaagden erin om de kloof van een halve minuut te halveren aan de voet van de Oude Kwaremont. Tot een echte samenvloeiing kwam het net niet en vooraan reden Van der Breggen en Longo Borghini in de uitloop van de Kwaremont weg van Niewiadoma en Van Vleuten. Definitief bleek dat niet, want de Poolse en de Nederlandse sloten opnieuw aan en zo reden ze toch met vier richting Oudenaarde. Dankzij het werk van Ellen van Dijk bleef het verschil met de eerste achtervolgende groep beperkt en op minder dan twee kilometer van de finish kwam het tot een hergroepering, waarna Rivera de sprint won.

Lotte Kopecky: “Ik voelde me super”

Velen verwachtten D’hoore als de Belgische die misschien wel een gooi zou kunnen doen naar winst, maar het was de nog altijd maar 21-jarige Kopecky die over de beste benen beschikte en dat bekroond zag met een knappe vijfde plaats. “Ik voelde me gewoon super vandaag en ben heel tevreden met mijn plaats in de top vijf. Aan de ene kant is het een beetje zuur om net niet op het podium te staan, maar over mijn wedstrijd op zich kan ik enkel tevreden zijn. Bergop moest ik voor niet veel anderen onderdoen en toen die vier weg waren, kon ik me rustig laten meedrijven omdat ik de enige van Lotto Soudal in de groep was. Toen Van Dijk in de absolute slotfase de kloof dichtte, kwam dan het besef dat ik zowaar in aanmerking kwam voor winst in de Ronde. Ik denk niet dat ik een fout heb gemaakt in de sprint. Ik kreeg de wenk mee om voor het wiel van Cecchini te kiezen, maar die bleef wel heel lang vrij ver achteraan zitten. Ik schoof dan maar wat op en kon vervolgens ook mee toen Rivera erover kwam.”

Filip De Greef – Foto’s MVH

Top 10: 1. Coryn Rivera (USA/Team Sunweb) 153,3 km/4u02:38 (gem. 37,835 km/u); 2. Gracie Elvin (Aus); 3. Chantal Blaak (Ned); 4. Annemiek van Vleuten (Ned); 5. Lotte Kopecky; 6. Elena Cecchini (Ita); 7. Rasa Leleivyte (Lit); 8. Katarzyna Niewiadoma (Pol); 9. Janneke Ensing (Ned); 10. Elisa Longo Borghini (Ita).

 

Jolien D'hoore spoelt kater van Ronde door in GP Dottignies

Jolien D'hoore spoelt kater van Ronde door in GP Dottignies

Annette Edmondson volgt Marianne Vos op in Pajot Hills Classic

Annette Edmondson volgt Marianne Vos op in Pajot Hills Classic