Van der Breggen derde opeenvolgende keer de beste in Waalse Pijl

Van der Breggen derde opeenvolgende keer de beste in Waalse Pijl

Anna van der Breggen blijft op schema om het allereerste Ardense drieluik bij de vrouwen helemaal te domineren. Nadat de olympische en Europese kampioene van Boels Dolmans zondag al de Amstel Gold Race won, pakte ze nu op de Muur van Hoei al haar derde opeenvolgende overwinning in de Waalse Pijl. Daarmee komt ze stilaan aardig in de buurt van de vijf triomfen van Marianne Vos. Rest nog Luik-Bastenaken-Luik, nu zondag voor het eerst op de kalender.

Tot de favorieten behoren ze niet op dit terrein, maar de Belgische dames toonden zich in de aanvangsfase toch op het voorplan. Na zo’n twintig kilometer trok Sofie De Vuyst (Lares-Waowdeals) samen met de Italiaanse Katia Ragusa in de aanval, even later kregen ze het gezelschap van Anisha Vekemans (Alé Cipollini) en de Amerikaanse Allie Dragoo. Terwijl het peloton werd opgeschrikt door een val, waarna onder meer Demmy Druyts (Sport Vlaanderen-Guill d’Or) en Carlee Taylor werden overgebracht naar het ziekenhuis, nam het leidende kwartet tot drie minuten voorsprong. 

Kort na half koers werd het tempo in het peloton echter serieus opgevoerd en het verschil werd meteen heel snel gereduceerd. Op de Côte d’Amay, 45 kilometer van de finish, moesten Ragusa en Vekemans vooraan lossen, De Vuyst en Dragoo bleven het peloton er nog iets meer dan een halve minuut voor. Op een volgende beklimming maakte Ashleigh Moolman, ploeggenote van Dragoo bij Cervélo-Bigla en even voordien nog ten val gekomen, solo de sprong naar voren om vervolgens bij de eerste beklimming van de Muur alleen door te gaan. Kort na de top werd ze echter bijgehaald door een eerste peloton van zo’n 35 rensters.

De rust keerde daarmee niet terug, want nu gingen Marie Vilmann, ook al van Cervélo-Bigla, en Tatiana Riabchenko (Lensworld-Kuota) aan de haal. Ze slaagden erin om 40 seconden voorsprong bij mekaar te fietsen, maar op de lastige Côte de Cherave werden ze voorbijgereden door de ontketende Katarzyna Niewiadoma, gevolgd door Elizabeth Deignan en Anna van der Breggen. De eerste drie van de Amstel Gold Race opnieuw aan het commando dus. Aan de voet van de Muur plaatste Van der Breggen al meteen de beslissende versnelling richting nieuwe winst. Met Deignan op twee, Niewiadoma op drie en Annemiek van Vleuten op vier werden de waardeverhoudingen van de Gold Race perfect behouden.

“Mijn planning dit seizoen was om in deze week echt goed te zijn en dat is blijkbaar perfect gelukt”, verduidelijkte winnares Van der Breggen. “Hier driemaal na mekaar winnen is ook wel uitzonderlijk. Ik en Lizzie konden in de absolute finale het ploegenspel spelen. Zij probeerde het als eerste, maar toen had Niewiadoma nog een reactie in huis. Mijn poging bleek de goede. Ik kijk nu al uit naar de allereerste Luik-Bastenaken-Luik. Ik heb het parcours al verkend en het wordt wellicht de zwaarste eendagskoers bij de vrouwen. Als ploeg zijn we er duidelijk klaar voor om ook daar een gooi naar winst te doen.”

Foto Paul Hinninck

Top 10: 1. Anna van der Breggen (Ned/Boels Dolmans) 120 km/3u21:06 (gem. 35,803 km/u); 2. Elizabeth Deignan (GBr) 0:16; 3. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 0:25; 4. Annemiek van Vleuten (Ned) 0:43; 5. Shara Gillow (Aus) 0:49; 6. Ashleigh Moolman (ZAf) 0:54; 7. Coryn Rivera (USA) 0:56; 8. Janneke Ensing (Ned) 0:58; 9. Katrin Garfoot (Aus) 1:00; 10. Flavia Oliveira (Bra) 1:02. 

Riejanne Markus wint Omloop van Borsele

Riejanne Markus wint Omloop van Borsele

Het moeilijke oordeel zonder professionele fotofinish in Haaltert

Het moeilijke oordeel zonder professionele fotofinish in Haaltert