Het moeilijke oordeel zonder professionele fotofinish in Haaltert

Het moeilijke oordeel zonder professionele fotofinish in Haaltert

Zondag waren we persoonlijk ter plaatse bij de wedstrijd in Haaltert. Het kwam er tot een beklijvende sprint tussen Saartje Vandenbroucke en Line Marie Gulliksen. Na lang wachten werd de Noorse van Autoglas Wetteren uitgeroepen tot winnares ten nadele van de renster van Lares-Waowdeals.

Als we naar het uitvergrote finishbeeld van onze fotograaf kijken, met links Gulliksen en rechts Vandenbroucke, blijft het moeilijk om te oordelen of de correcte beslissing werd genomen. We willen hierbij in de eerste plaats benadrukken dat de mensen van de wielerbond absoluut hun tijd hebben genomen om in eer en geweten tot een verdict te komen. Bij gebrek aan professionele fotofinish was het voor hen ook heel moeilijk.
Hoe gaan zij namelijk te werk indien er geen fotofinish aanwezig is? Eén van de commissarissen staat naast de weg op hoogte enkele meters voor de finishlijn en filmt de aankomst op die manier. Achteraf wordt dan beeld per beeld de film bekeken om de rensters in de correcte volgorde te plaatsen. Meestal levert dat weinig problemen op, in Haaltert was het verschil tussen de winnares en de tweede echter heel miniem. Uiteindelijk moesten ze zich baseren op het feit dat de band van Gulliksen net iets eerder dan die van Vandenbroucke de finishlijn leek te raken.

In de gegeven omstandigheden was dat inderdaad wel de beste manier om tot een oordeel te komen. Alleen is het in een wielerwedstrijd eigenlijk de regel dat de voorzijde van het wiel telt. Bij een professionele finishfoto wordt daarom op de meet een denkbeeldige loodlijn getrokken en winnaar is diegene wiens wiel als eerste de loodlijn raakt. Met de middelen die de commissarissen in Haaltert ter beschikking hadden, was het onmogelijk om dat vast te stellen.
Nogmaals, we hebben persoonlijk kunnen zien dat de commissarissen er alles aan gedaan hebben om rechtvaardig te oordelen. We durven ons enkel de vraag stellen of het uitzonderlijk misschien niet beter was geweest om in dit geval twee winnaressen aan te duiden. Per slot van rekening werden op dezelfde dag in de Amstel Gold Race Katarzyna Niewiadoma en Annemiek van Vleuten ook gedeeld op de derde plaats gezet wegens geen waarneembaar verschil, en dit mét professionele fotofinish ter beschikking.

Filip De Greef - Foto Paul Hinninck

Van der Breggen derde opeenvolgende keer de beste in Waalse Pijl

Van der Breggen derde opeenvolgende keer de beste in Waalse Pijl

Line Marie Gulliksen wint heel nipt in Haaltert

Line Marie Gulliksen wint heel nipt in Haaltert