Van der Breggen met solo in slotfase naar winst in Amstel Gold Race

Van der Breggen met solo in slotfase naar winst in Amstel Gold Race

In het seizoenbegin slaagde Boels Dolmans er zelden in om dezelfde dominantie te tonen als vorig jaar, maar in de Amstel Gold Race grepen de dames in het oranje wel de macht. Anna van der Breggen won na een solo in de slotkilometers, Elizabeth Deignan maakte het feestje compleet door in de sprint voor de tweede plaats Katarzyna Niewiadoma en Annemiek van Vleuten, samen op drie geplaatst, en Elisa Longo Borghini te verslaan.

Winanda Spoor (Lensworld-Kuota) zorgde in deze eerste Amstel Gold Race sinds 2003 – van 2001 tot 2003 werd al driemaal georganiseerd – voor de eerste ontsnappingspoging, maar samen met Willeke Knol kon ze slechts enkele kilometers van haar vrijheid genieten. Marta Tagliaferro en Sara Mustonen konden het peloton wel iets meer dan twintig kilometer voorblijven met een maximale voorsprong van 55 seconden, maar kort voor de Eyserbosweg werden ook zij weer gegrepen.

Het was op de Fromberg, na 50 kilometer, dat de eerste grote schifting werd doorgevoerd. Na deze helling vloeiden twee groepen samen tot een kopgroep met 35 rensters. Die vatten ook samen de drie lokale ronden aan met daarin telkens de beklimmingen van de Geulhemmer-, de Bemeler- en de Cauberg. Op dertig kilometer van de finish versnelde Amy Pieters, ze kreeg achtereenvolgens Audrey Cordon-Ragot, Roxane Knetemann en Tetiana Riabchenko (Lensworld-Kuota) in haar spoor. Zij namen maximaal dertig seconden voorsprong, maar kort voor het ingaan van de laatste ronde werden ze weer bijgehaald.

Meteen daarna kozen Elizabeth Deignan, Elisa Longo Borghini en Katarzyna Niewiadoma voor de aanval. Toen de voorsprong zo’n 25 seconden bedroeg, nam Ellen van Dijk bij de achtervolgers het heft in handen. Hoewel ze geen steun kreeg, reduceerde ze de kloof tot goed tien seconden en op de Bemelerberg schoof haar ploeggenote en leidster in de World Tour Coryn Rivera net als Anna van der Breggen mee toen Annemiek van Vleuten versnelde. Zij reden in één ruk tot bij de leiders, Van der Breggen ging met nog zeven kilometer op de teller alleen door.
Met ploeggenote Deignan als stoorzender bij de vijf achtervolgers kon de Europese en olympische kampioene een ruime voorsprong nemen. Aan de voet van de Cauberg had ze een halve minuut en hoewel Niewiadoma nog een versnelling in huis had, moest Van der Breggen daar niets van prijsgeven.

“We hebben zowat het perfecte scenario kunnen uitvoeren”, stelde Van der Breggen. “We hebben de koers bewust heel hard gemaakt, want anders zit de rest vaak toch maar op ons wiel te rijden. In de finale was Lizzie voor ons mee in de kopgroep en normaal gezien ook de snelste van die drie, ik kon vervolgens mee toen Van Vleuten versnelde op de Bemelerberg. Toen we waren aangesloten, besliste ik om het op een tussenstuk met de wind mee te proberen. Als je wacht tot de Cauberg moet je altijd afwachten of de benen op dat moment nog goed genoeg zijn. Mijn voorsprong aan de voet van de Cauberg was vrij geruststellend. Maar goed ook, want hoewel er in die slotkilometers constant in de oortjes wordt geroepen, versta je daar door het lawaai van de vele toeschouwers toch niets van.”

Foto Paul Hinninck

Top 10: 1. Anna van der Breggen (Ned/Boels Dolmans) 121,6 km/3u17:29 (gem. 37,050 km/u); 2. Elizabeth Deignan (GBr) 0:55; 3. Katarzyna Niewiadoma (Pol) en Annemiek van Vleuten (Ned); 5. Elisa Longo Borghini (Ita); 6. Coryn Rivera (USA) 1:02; 7. Amy Pieters (Ned) 1:51; 8. Pauline Ferrand-Prévot (Fra); 9. Ashleigh Moolman (ZAf); 10. Ellen van Dijk (Ned).

 

Line Marie Gulliksen wint heel nipt in Haaltert

Line Marie Gulliksen wint heel nipt in Haaltert

Nicky Degrendele verovert brons in WK keirin

Nicky Degrendele verovert brons in WK keirin