Nicky Degrendele verovert brons in WK keirin

Nicky Degrendele verovert brons in WK keirin

Nicky Degrendele heeft op de slotdag van het WK baanwielrennen in Hongkong een bronzen medaille veroverd in de keirin. De amper 20-jarige West-Vlaamse moest enkel de Duitse titelverdedigster Kristina Vogel en de Colombiaanse Martha Bayona laten voorgaan. Daarmee is de ontgoocheling van de vroege uitschakeling in het sprinttornooi helemaal uitgewist.

“Dit is een beloning voor al het harde werk van de voorbije maanden”, verklaarde Degrendele. “Ik trainde veel in Zwitserland en was dus vaak lang van huis, maar om te verbeteren in mijn disciplines is dat noodzakelijk. Vooraf hoopte ik wel een beetje op een medaille, maar die ook echt pakken is nog iets anders. De tegenstand was echt wel sterk. Deze medaille doet mij de ontgoocheling van de sprint wat vergeten, mijn prestatie daar weerspiegelde niet mijn huidige vormpeil. Ik ben sowieso sterker in keirin, maar wil ook in de sprint blijven groeien en vooruitgang boeken.”

Om na de eerste ronde geen herkansing te moeten afwerken, moest Degrendele in haar heat bij de eerste twee eindigen en dat deed ze met brio. In het spoor van Wai Sze Lee, eerder deze week al goed voor brons in het sprinttornooi, hield ze onder meer de sterke Australische Kaarle McCulloch achter zich.
In de tweede ronde, eigenlijk de halve finales, was een plaats bij de top drie nodig om door te stoten naar de finale. Degrendele lootte de koppositie, maar gaf die bij het verdwijnen van de derny bewust uit handen om van achteren uit te kunnen sprinten. Even dreigde ze ingesloten te raken, maar uiteindelijk kwam ze toch los en werd ze derde, achter wereldkampioene sprint Kristina Vogel en Martha Bayona, de Colombiaanse die haar nipt had geklopt in de 1/16 finales van datzelfde sprinttornooi. Achter Degrendele werd de sterke Russische Anastasiia Voinova naar de kleine finale verwezen.
Zelfde scenario in de finale. Opnieuw lootte Degrendele de koppositie, opnieuw zette ze zich na het verdwijnen van de derny in derde, vierde positie. Vogel en Bayona bleken net als in de halve eindstrijd iets te sterk, maar met het nodige lef ging Degrendele onderdoor bij de Australische Stephanie Morton en de bronzen medaille kwam in de laatste rechte lijn niet meer in gevaar.

Kopecky vierde in puntenkoers

Lotte Kopecky kwam op de slotdag nog in actie in de puntenkoers. Na de wereldtitel ploegkoers met Jolien D’hoore en haar zesde plaats in het omnium greep ze daarin als vierde maar net naast een tweede medaille. De Britse Elinor Barker won het goud, voor de Amerikaanse Sarah Hammer en de Nederlandse Kirsten Wild.

Kopecky mengde zich niet echt in de sprints en gokte duidelijk op het nemen van een winstronde en de bijbehorende twintig bonuspunten. Vooral de sterke Barker riep haar echter telkens weer tot de orde. De Britse en Hammer reden samen wel een keer rond en toen Hammer op zoek ging naar een tweede winstronde, moest Barker reageren. Kopecky maakte van de gelegenheid gebruik om net als Wild ook mee te schuiven en op iets minder dan tien ronden van het einde had ze de twintig punten voor de winstronde binnen. Zo wipte ze in één klap naar de vierde plaats. Meteen het hoogst haalbare, want met twaalf punten achterstand op nummer drie Wild zat een medaille er net niet meer in. Desondanks voor de 21-jarige Kopecky toch een mooie afsluiter van een week waarin ze opnieuw bewees veel potentieel te hebben op wereldniveau.

Foto Paul Hinninck

Van der Breggen met solo in slotfase naar winst in Amstel Gold Race

Van der Breggen met solo in slotfase naar winst in Amstel Gold Race

Noorse Caroline Thorvik Olsen solo naar verdiende zege in Diegem

Noorse Caroline Thorvik Olsen solo naar verdiende zege in Diegem