Thalita de Jong verslaat ploeggenote Sofie De Vuyst in Dottenijs

Thalita de Jong verslaat ploeggenote Sofie De Vuyst in Dottenijs

In Dottenijs, waar 67 rensters aan de start kwamen, was Lares-Waowdeals donderdag aan het feest. Thalita de Jong ging er ploeggenote Sofie De Vuyst, voor het eerst sinds haar eind februari in de Omloop van het Hageland opgelopen polsblessure weer in competitie, vooraf. Femke Verstichelen werd derde.

Na een rustige aanvangsfase kwam al in de vierde van elf ronden de beslissende ontsnapping tot stand. Sofie De Vuyst, Femke Verstichelen, Githa Michiels en de Noorse Ingrid Moe bundelden de krachten, Thalita de Jong was een ronde later de enige die de sprong kon maken. De voorsprong van de vijf groeide snel tot anderhalve minuut en later zelfs meer dan twee minuten, waardoor meteen duidelijk werd dat ze de strijd om de zege onder mekaar zouden kunnen uitvechten.
In de op één na laatste ronde demarreerde De Vuyst, ze ging de slotronde in met negen seconden voorsprong. Het was haar ploeggenote De Jong die solo in één ruk de kloof dichtte, waarna de twee samen richting finish reden. In de sprint stond er geen maat op De Jong.

“Toen nog voor half koers die kopgroep van vier was weggereden, voelde ik aan dat er vanuit het peloton niet veel reactie meer zou komen”, zei De Jong na afloop. “Ik zag geen enkele ploeg bekwaam om iets aan de situatie te doen. Daarom besliste ik om te proberen om alleen naar voren te rijden. Een juiste beslissing. Eens vooraan voelde ik dat Sofie en ik de sterkste twee rensters waren. Toen zij in de slotfase een kloof had geslagen, ben ik ook opnieuw gevolgd, uiteraard zonder iemand mee te nemen in mijn spoor. Ik ben heel blij met deze zege, een mooie opsteker in het vooruitzicht van de Amstel Gold Race.”
Ook Sofie De Vuyst toonde zich tevreden. “Tweede worden in je eerste wedstrijd na een blessure is altijd mooi. Helemaal op het einde had ik bijna geen krachten meer. Toen Thalita aansloot, wist ik dat de overwinning niet voor mij zou zijn.”

Foto's Paul Hinninck

Top 10: 1. Thalita de Jong (Ned/Lares-Waowdeals) 92 km/2u26:16 (gem. 37,739 km/u); 2. Sofie De Vuyst; 3. Femke Verstichelen 0:14; 4. Ingrid Moe (Nor); 5. Githa Michiels; 6. Alexandra Nessmar (Zwe) 3:37; 7. Emilie Moberg (Nor) 3:40; 8. Caroline Thorvik Olsen (Nor); 9. Sarah Inghelbrecht; 10. Amanda Jamieson (NZl).
 

Lotte Kopecky zesde in WK omnium

Jolien D'hoore verovert brons in WK scratch

Jolien D'hoore verovert brons in WK scratch