Jolien D'hoore verovert brons in WK scratch

Jolien D'hoore verovert brons in WK scratch

Jolien D’hoore heeft op de openingsdag van het WK piste in Hongkong al meteen voor een eerste Belgische medaille gezorgd. In de scratch sprintte ze naar brons, achter de Italiaanse Rachele Barbieri en de Britse Elinor Barker.

D’hoore reed een attente race. Toen de Amerikaanse Sarah Hammer net voor half koers versnelde en het gezelschap kreeg van de Nederlandse Kirsten Wild en de Canadese Jasmin Duehring, zag D’hoore het gevaar en samen met Barbieri en Barker reed ze de kloof dicht. De zes namen op zeven ronden van het einde een ronde voorsprong op de rest van het deelnemersveld. Na een kort moment van recuperatie zette Wild al op drie ronden van het einde de sprint in, Barker reageerde en leek op weg naar de wereldtitel, maar in de laatste rechte lijn werd ze voorbijgesneld door een weergaloze Barbieri. D’hoore kon zich niet echt meer mengen in dat duel, maar greep wel het brons.
“Enkel met de wereldtitel zou ik echt blij zijn geweest, maar ik ben toch tevreden dat ik nog een medaille kon pakken”, stelde D’hoore. “Er zat wellicht meer in. Ik koos voor het wiel van Hammer omdat ik verwachtte dat zij van ver zou aangaan, maar dat gebeurde niet en daardoor zat ik niet in een gunstige positie. Jammer, maar dat is typisch aan de scratch.”

Eerder op de dag werd het Belgische kwartet uitgeschakeld in de kwalificaties van de ploegenachtervolging. Lotte Kopecky, Annelies Dom, Gilke Croket en Kaat Van der Meulen zetten de tiende tijd neer, enkel de top acht plaatste zich voor de eerste ronde. Met hun tijd van 4:33.722 bleven de Belgische dames iets meer dan twee seconden boven hun Belgische record (4:31.547). Zelfs een verbetering van dat record, vooraf zowat het doel in dit WK, had hen wellicht geen ronde verder gebracht. Polen werd immers achtste in 4:28.523.

Nog op deze openingsdag stond de teamsprint op het programma. De Russinnen Daria Shmeleva en Anastasiia Voinova verlengden hun wereldtitel door in de finale Kaarle McCulloch en Stephanie Morton uit Australië te verslaan. Het Duitse duo Miriam Welte-Kristina Vogel veroverde net als vorig jaar in Londen het brons.

Foto MVH
 

Thalita de Jong verslaat ploeggenote Sofie De Vuyst in Dottenijs

Thalita de Jong verslaat ploeggenote Sofie De Vuyst in Dottenijs

Jolien D'hoore spoelt kater van Ronde door in GP Dottignies

Jolien D'hoore spoelt kater van Ronde door in GP Dottignies