Ann-Sophie Duyck wint koninginnenrit in nieuwe Spaanse ronde

Ann-Sophie Duyck wint koninginnenrit in nieuwe Spaanse ronde

Ann-Sophie Duyck heeft haar nieuwe Britse team Drops een mooie overwinning bezorgd in de gloednieuwe Spaanse rittenkoers Semana Ciclista Valenciana (2.2). Ze won de koninginnenrit na een aanval in de finale met de Deense Cecilie Uttrup Ludwig. Die neemt de leiding in het klassement.

Na de ploegentijdrit van woensdag stond met start en aankomst in Gandia donderdag de zwaarste etappe in de vierdaagse rittenkoers op het programma. De lastige finale met beklimmingen van derde en tweede categorie boezemde het peloton blijkbaar enige angst in, want aanvalspogingen waren er in de eerste 80 van de 110 kilometer lange rit nauwelijks. 

Dat veranderde helemaal in de bergzone, waar Duyck en Uttrup Ludwig mekaar vonden. De Deense stond in het klassement op amper vier seconden van Silvia Valsecchi en kon dus een uitstekende zaak doen. De twee verzamelden tot 50 seconden voorsprong op een voor de rest ook sterk uitgedund peloton, bij het ingaan van de slotkilometer bleven er daar nog 22 van over. Duyck toonde zich de snelste en pakte de ritzege, Uttrup Ludwig kreeg de leiderstrui om de schouders. Duyck pakte onderweg ook de meeste punten voor het bergklassement.

“Ik voelde me goed tijdens de laatste klim en besliste om het erop te wagen”, zei Duyck. “Ik slaagde erin om tot bij de iets eerder ontsnapte Uttrup Ludwig te rijden en door goed samen te werken konden we onze voorsprong gevoelig uitbouwen. We voelden dat we het konden redden tot de finish, al zorgde een moment van aarzeling van de motoren voor ons even voor wat extra spanning. In de sprint kon ik het afmaken. Dit sterkt me in mijn vertrouwen dat ik stilaan van een echte tijdritspecialiste aan het uitgroeien ben tot een allrounder.”

Foto Paul Hinninck

Top 10 rit: 1. Ann-Sophie Duyck (Drops) 110 km/2u45:49 (gem. 39,803 km/u); 2. Cecilie Uttrup Ludwig (Den); 3. Marta Bastianelli (Ita) 0:14; 4. Giorgia Bronzini (Ita); 5. Arlenis Sierra (Cub); 6. Rasa Leleivyte (Lit); 7. Linda Indergand (Zwi); 8. Laura Massey (GBr); 9. Svetlana Kuznetsova (Rus); 10. Lara Vieceli (Ita).

Top 10 stand: 1. Cecilie Uttrup Ludwig (Den/Cervélo-Bigla) 2u55:05; 2. Ashleigh Moolman (Z-Af) 0:20; 3. Marie Vilmann (Den); 4. Ann-Sophie Duyck 0:21; 5. Arlenis Sierra (Cub) 0:29; 6. Lara Vieceli (Ita); 7. Giorgia Bronzini (Ita) 0:33; 8. Claudia Lichtenberg (Dui); 9. Marta Bastianelli (Ita) 0:42; 10. Amélie Rivat-Mas (Fra) 0:43.

Wereldkampioene Dideriksen snelste van vier in Ronde van Drenthe

Wereldkampioene Dideriksen snelste van vier in Ronde van Drenthe

Elisa Longo Borghini wint Strade Bianche na zinderende finale

Elisa Longo Borghini wint Strade Bianche na zinderende finale