Elisa Longo Borghini wint Strade Bianche na zinderende finale

Elisa Longo Borghini wint Strade Bianche na zinderende finale

Elisa Longo Borghini is de eerste leidster in de Women’s World Tour. Dat dankt ze aan haar overwinning in de Strade Bianche. In de straten van Siena ging de Italiaanse van Wiggle High5 Katarzyna Niewiadoma en Elizabeth Deignan, de winnares van vorig jaar, vooraf.

In de eerste wedstrijdhelft gebeurde nauwelijks iets en lang was de opgave van de vorige week in de Omloop van het Hageland gevallen Megan Guarnier, winnares van de eerste editie in 2015, zowat het enige vermeldenswaardige feit. Pas na ongeveer 80 kilometer, kort nadat Niewiadoma gesignaleerd was in een val en Longo Borghini een fietswissel had moeten doen, kreeg een eerste belangrijke aanval vorm. Lara Vieceli en Lauren Stephens versnelden op een tussenstuk en kregen het gezelschap van Floortje Mackaij. Dat drietal nam anderhalve minuut voorsprong, maar op de eerstvolgende grindstrook ging daar al een pak af.

Op twintig kilometer van de finish, op de op één na laatste onverharde strook, was het verhaal van de koplopers helemaal over. Ze werden vooraan afgelost door een vijftal met Longo Borghini, Niewiadoma, Deignan, Annemiek van Vleuten en Katrin Garfoot. Deze laatste hing enkele keren serieus aan de rekker, maar vocht zich telkens terug tot in het spoor van de andere vier. In de achtergrond gingen nog twee rensters in de tegenaanval: Shara Gillow en Lucinda Brand, de winnares van de Omloop Het Nieuwsblad. Zij slaagden erin om de kloof van vijftig seconden te dichten en gingen vervolgens ook meteen fors door.

Even leken deze twee dan ook voor de zege te zullen strijden, maar in de straten van Siena, met stijgingspercentages tot zestien procent, volgde toch nog een ommekeer. Longo Borghini, in 2015 al eens derde, bleek uiteindelijk net iets sterker dan Niewiadoma en Deignan. Brand strandde op de vierde plaats. “Ongelooflijk dat ik hier win”, zei Longo Borghini. “Op de langste grindstrook kwam ik ten val en vervolgens moest ik een tijdje verder op de fiets van Audrey Cordon, waarna ik mijn reservefiets nam. In de finale werd ik niet verontrust toen Gillow en Brand ons voorbijvlogen. Ik wist dat zij het in de straten van Siena nog heel lastig zouden krijgen en ik heb geduldig mijn moment afgewacht.”

Foto MVH

Top 10: 1. Elisa Longo Borghini (Ita/Wiggle High5) 127 km/3u44:45 (gem. 33,904 km/u); 2. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 0:02; 3. Elizabeth Deignan (GBr) 0:05; 4. Lucinda Brand (Ned) 0:08; 5. Annemiek van Vleuten (Ned) 0:09; 6. Shara Gillow (Aus) 0:12; 7. Katrin Garfoot (Aus) 0:18; 8. Amanda Spratt (Aus) 0:36; 9. Cecilie Uttrup Ludwig (Den) 1:06; 10. Elena Cecchini (Ita).

 

Ann-Sophie Duyck wint koninginnenrit in nieuwe Spaanse ronde

Ann-Sophie Duyck wint koninginnenrit in nieuwe Spaanse ronde

Geen Route de France in 2017, organisatie boos op UCI