Annette Edmondson volgt Marianne Vos op in Pajot Hills Classic

Annette Edmondson volgt Marianne Vos op in Pajot Hills Classic

Annette Edmondson is de tweede naam op de erelijst van de Pajot Hills Classic. De 25-jarige Australische van Wiggle High5 versloeg in een sprint bergop met gemak de Italiaanse dames Barbara Guarischi (Canyon-SRAM) en Ilaria Sanguineti (BePink-Cogeas).

Een jaar geleden won Marianne Vos met deze wedstrijd voor het eerst na haar terugkeer in het peloton een UCI-koers en net als bij die eerste editie was het wachten op Muur en Bosberg om voor het eerst duidelijke afscheiding te krijgen. Christine Majerus, Claudia Lichtenberg, Ashleigh Moolman, Hannah Barnes en Katrin Garfoot raakten even voorop met een bonus van zo’n vijftien seconden, maar ongeveer dertig rensters vonden snel weer de aansluiting. Even later werd dat eerste peloton zelfs uitgebreid tot zo’n 80 eenheden.

Bij het ingaan van de twee plaatselijke ronden van 22 kilometer elk probeerde Jessy Druyts na het winnen van de tussensprint alleen door te gaan, maar veel ruimte kreeg ze niet. In volle finale kwam het alsnog tot enige verbrokkeling, waarna onder meer Jip van den Bos zonder succes een versnelling plaatste. Even later was het haar ploeggenote bij Boels Dolmans Karol-Ann Canuel die haar kans ging. De Canadese kreeg het gezelschap van Sabrina Stultiens, samen namen ze twaalf seconden voorsprong, maar met goed vijf kilometer te gaan moesten ze op de laatste kasseistrook van de dag buigen voor het jagende peloton. Niemand raakte nog weg en zo trokken ze met een uitgedund peloton naar de slotkilometer met een oplopende finishstrook in Gooik. Annette Edmondson kwam weergaloos uit het pak en sprintte de rest op lengten achterstand. Kelly Druyts finishte als eerste Belgische op de negentiende plaats.

“Met zo’n sprint bergop komt het er vooral op aan om je goed te positioneren en dan op het juiste moment al je kracht los te laten”, zei Edmondson achteraf. “In de grote Vlaamse wedstrijden werken we doorgaans in functie van Jolien D’hoore, hier startten we met een totaal andere ploeg en mocht iedereen op een of andere manier zijn kans gaan. Als je dan kan bewijzen dat je het ook kan afmaken, geeft dat een schitterend gevoel. Ik voelde me al heel goed bij de passage over de Muur en toen Claudia Lichtenberg vervolgens in een groepje wat voorsprong kon nemen, zat ik op mijn gemak. In de finale waren er nog veel aanvalspogingen, maar mijn ploeggenoten deden schitterend werk om alles samen te houden en me vervolgens in ideale positie naar de slotkilometers te loodsen.”

Foto's Paul Hinninck

Top 10: 1. Annette Edmondson (Aus/Wiggle High5) 122,4 km/3u16:31 (gem. 37,371 km/u); 2. Barbara Guarischi (Ita); 3. Ilaria Sanguineti (Ita); 4. Roxane Fournier (Fra); 5. Christina Siggaard (Den); 6. Tiffany Cromwell (Aus); 7. Amy Pieters (Ned); 8. Mia Radotic (Kro); 9. Amalie Dideriksen (Den); 10. Sheyla Gutierrez (Spa).
 

Sprintzege in Ronde levert Coryn Rivera leiding World Tour op

Sprintzege in Ronde levert Coryn Rivera leiding World Tour op

Lepistö houdt D'hoore van winst in Gent-Wevelgem

Lepistö houdt D'hoore van winst in Gent-Wevelgem