Lepistö houdt D'hoore van winst in Gent-Wevelgem

Lepistö houdt D'hoore van winst in Gent-Wevelgem

Vier dagen na haar overwinning in Dwars door Vlaanderen won de Finse kampioene Lotta Lepistö nu ook Gent-Wevelgem. In een sprint met een heel omvangrijke kopgroep was ze een zucht sneller dan Jolien D’hoore en Coryn Rivera, vorige week nog winnares van de Trofeo Alfredo Binda. Elisa Longo Borghini blijft de Women’s World Tour aanvoeren.

Voor het eerst startten de dames hun Gent-Wevelgem in Boezinge, waar vier plaatselijke ronden werden afgewerkt om vervolgens richting heuvelzone te trekken. Veel gebeurde er niet in die lange aanloop en ook de eerste beklimmingen van Kemmel- en Monteberg zorgden niet voor veel afscheiding. Het waren vooral enkele valpartijen op de smalle wegen die voor averij zorgden. Onder meer Alena Amialiusik, Lauren Kitchen, Ann-Sophie Duyck en Valerie Demey behoorden tot de slachtoffers en werden overgebracht naar het ziekenhuis. Bij Duyck werd gevreesd voor een sleutelbeenbreuk, al verklaarde ze in afwachting van de definitieve diagnose zelf dat ze niet dat gevoel had. Demey moest een diepe wonde aan de elleboog laten hechten.

Uiteindelijk werd de heuvelzone op zo’n veertig kilometer van de finish verlaten met een kopgroep van 43 rensters met daarbij zowat alle toppers. Jolien D’hoore, Lotte Kopecky en Kelly Van den Steen zorgden voor de Belgische inbreng. De resterende kilometers richting Wevelgem waren zo goed als allemaal met de wind op kop en dat zorgde ervoor dat er nauwelijks aanvalspogingen kwamen. Christine Majerus, Elisa Longo Borghini, Ellen van Dijk en Katrin Garfoot kregen heel even tien seconden voorsprong bij mekaar. Arlenis Sierra en Marta Bastianelli maakten even later de sprong, maar meteen stokte het voorin met een hergroepering tot gevolg. Op vijf kilometer van de finish probeerden Janneke Ensing en Olga Zabelinskaya het nog eens, maar de sprint ontlopen lukte niet meer. D’hoore ging die van ver aan, maar moest buigen voor Lepistö.

Jolien D’hoore: “Enkele keren geflirt met nadarhekken”

“Het is altijd jammer als je zo nipt verliest”, erkende D’hoore. “Ik had me geposteerd achter het treintje van Sunweb, dat met Rivera een sprintster in vorm in de rangen had. Het was enkele keren flirten met de nadarhekken, maar gelukkig kwam ik net niet ten val. Ik zette de sprint van vrij ver in en wist gezien de tegenwind wel dat het nipt zou worden, maar het blijft volgens mij de beste keuze die ik op dat moment kon maken. Een perfecte sprint was het niet, maar Lotta is natuurlijk ook heel snel. Ik heb mijn fiets nog gesmeten naar de meet, maar het was net niet voldoende.”
Over haar conditie kan D’hoore één week voor de Ronde van Vlaanderen niet klagen. “Het is altijd goed om dat nog eens bevestigd te zien, alleen is winnen niet zo evident. Het algemene niveau bij de dames is de jongste jaren nu eenmaal serieus gestegen. Zie maar naar de grote groep waarmee we hier de finale reden. Het was niet makkelijk in de slotfase. Het was de hele tijd wind op kop, wat niet in het voordeel was van aanvallers. Mijn ploeggenotes probeerden wel mee te glippen met ontsnappingen, ik mocht mij ondertussen wat sparen voor de sprint.”

Lotta Lepistö: “Deze wedstrijd was mijn hoofddoel dit voorjaar”

Woensdag zei Lotta Lepistö na haar zege in Dwars door Vlaanderen dat het mooi zou zijn om in Gent-Wevelgem hetzelfde te doen, zondag voegde de Finse de daad bij het woord. “Eerlijk gezegd speelde deze wedstrijd al een tijdje in mijn hoofd als belangrijkste doel van het voorjaar”, zei Lepistö. “Het was een heel lange en zware koers, maar woensdag was al gebleken dat ik vertrouwen mocht hebben in mijn sprint. Ik begon die in het wiel van Chantal Blaak en er kwam pas vrij laat een opening, maar gezien de tegenwind was dat wellicht mijn geluk. Het was heel nipt, maar ik had wel meteen het gevoel dat ik had gewonnen. Goed dat ik zo het vele werk van mijn ploeggenoten kon belonen. Ik had er nog vier mee in die ruime kopgroep en zij hebben werkelijk schitterend werk geleverd om aanvalspogingen snel in de kiem te smoren. Of ik in de Ronde van Vlaanderen voor een drie op drie kan zorgen? Dat zien we volgende week wel. Ik ben in ieder geval beter in conditie dan de voorgaande jaren en ik zal zeker alles geven.”

Filip De Greef - Foto's Tim De Waele

Top 10: 1. Lotta Lepistö (Fin/Cervélo-Bigla) 146 km/3u53:54 (gem. 37,452 km/u); 2. Jolien D’hoore; 3. Coryn Rivera (USA); 4. Marta Bastianelli (Ita); 5. Lisa Brennauer (Dui); 6. Maria Giulia Confalonieri (Ita); 7. Alice Barnes (GBr); 8. Chantal Blaak (Ned); 9. Elena Cecchini (Ita); 10. Sheyla Gutierrez Ruiz (Spa).

 

Annette Edmondson volgt Marianne Vos op in Pajot Hills Classic

Annette Edmondson volgt Marianne Vos op in Pajot Hills Classic

Lotta Lepistö snelste van selecte kopgroep in Dwars door Vlaanderen

Lotta Lepistö snelste van selecte kopgroep in Dwars door Vlaanderen