Lotta Lepistö snelste van selecte kopgroep in Dwars door Vlaanderen

Lotta Lepistö snelste van selecte kopgroep in Dwars door Vlaanderen

Na vijf Nederlandse overwinningen won met Lotta Lepistö nu een Finse Dwars door Vlaanderen. In de sprint met een selecte kopgroep versloeg ze de Australische Gracie Elvin en de Duitse Lisa Brennauer. Lotte Kopecky sprintte naar de zesde plaats, Ann-Sophie Duyck finishte als tiende.

Eén ding stond al voor de start vast. Na afloop van de zesde editie zou sowieso een nieuwe naam op de erelijst komen. Noch Monique van de Ree, winnares van de eerste editie in 2012, noch Kirsten Wild (2013), noch Amy Pieters, de voorbije drie jaar de beste, stond in Tielt aan de start. Vooral Natalie van Gogh en Emilie Moberg toonden zich in de eerste koershelft gretig om een aanval op te zetten, maar meer dan een tiental seconden voorsprong werd aanvankelijk niemand gegund. Nadat ook Carolien Haers heel even voorop had gereden, was Moberg opnieuw van de partij bij een nieuwe poging met verder Sara Penton en Steffy Van den Haute. Deze laatste moest echter snel afhaken, Esther van Veen maakte dan weer de sprong naar voren. De drie konden even genieten van een voorsprong van 35 seconden, maar nog voor de voet van de Oude Kwaremont, de eerste beklimming van de dag op 36 kilometer van de finish, werden ze weer gegrepen.

Dhoore teruggeslagen door mechanische problemen

Oude Kwaremont en Paterberg brachten zoals verwacht wel verbrokkeling, waarbij zich een voorwacht vormde met daarbij grote namen als Jolien D’hoore, Lotta Lepistö, Annemiek van Vleuten, Tiffany Cromwell, Thalita de Jong, Lucinda Brand, Ellen van Dijk, Katarzyna Niewiadoma, Lotte Kopecky, Ann-Sophie Duyck, Lisa Brennauer en Gracie Elvin.
D’hoore kende even later mechanische problemen en moest veel te lang wachten op een nieuwe fiets om nog kans te maken, uiteindelijk gingen ze met zestien de finale in. Er volgden nog verscheidene aanvalspogingen, van het duo Brennauer-Van Vleuten, van Hannah Barnes, net voor het ingaan van de slotkilometer ook nog van Lepistö, maar finaal draaide het toch uit op een sprint. De Finse kampioene en derde van het vorige WK in Qatar had nog voldoende over om het daarin te halen voor Elvin en Brennauer.

Lotta Lepistö: Ploeg heeft meerdere troeven voor komende wedstrijden

“Het was niet makkelijk in de finale”, stelde Lepistö. “Canyon-SRAM had nog vier pionnen vooraan, ik had enkel Lisa Klein in steun. Ik probeerde het op het einde nog even met een versnelling, maar kreeg geen ruimte. In aanloop naar de sprint slaagden Lisa en ik erin om ons in het spoor te zetten van het treintje van Canyon. Op zo’n 250 meter van de finish ben ik aangegaan, met succes. Het was de eerste keer dat ik deze wedstrijd reed. Ik kende zeker niet het hele parcours, maar na een verkenning dinsdag wist ik toch waar de belangrijkste stroken lagen.”

Het was voor Lepistö de eerste overwinning van het seizoen, de Finse kan met vertrouwen toeleven naar de komende opdrachten. “Hieraan een vervolg breien in Gent-Wevelgem zou heel mooi zijn, aan de Ronde van Vlaanderen wil ik nog niet te veel denken. Die wedstrijd is heel lang en zwaar, vaak wat tactisch, een massa toeschouwers aan de kant van de weg… Nu goed, met Cervélo-Bigla zijn we wel gewapend voor die zware strijd. Ik ben in conditie, Lisa Klein is goed, Cecilie Uttrup Ludwig heeft al geschitterd dit seizoen, en dan moet Ashleigh Moolman nog overkomen.”

Wat de Belgen betreft was het in de sprint uitkijken naar Lotte Kopecky, maar verder dan de zesde plaats kwam ze niet. “Na een heel nerveuze slotfase met tal van aanvalspogingen geraakte ik niet echt in een goede positie om de sprint aan te vatten”, zei de kopvrouw van Lotto Soudal Ladies. “Toen ik aanzette, kwam ik vol in de wind te zitten en het lukte dan ook niet meer om nog veel plaatsen op te schuiven. Desondanks vertrek ik hier met een goed gevoel. Ik was toch maar mooi mee met een selecte kopgroep met zo goed als alleen toppers. Dit geeft vertrouwen voor wat nog volgt, te beginnen met Gent-Wevelgem zondag.”

Filip De Greef - Foto's MVH

Top 10: 1. Lotta Lepistö (Fin/Cervélo-Bigla) 114,4 km/2u55:40 (gem. 39,074 km/u); 2. Gracie Elvin (Aus); 3. Lisa Brennauer (Dui); 4. Lucinda Brand (Ned); 5. Thalita de Jong (Ned); 6. Lotte Kopecky; 7. Romy Kasper (Dui); 8. Janneke Ensing (Ned); 9. Katarzyna Niewiadoma (Pol); 10. Ann-Sophie Duyck 0:02.

 

Lepistö houdt D'hoore van winst in Gent-Wevelgem

Lepistö houdt D'hoore van winst in Gent-Wevelgem

Coryn Rivera sprint naar winst in Trofeo Alfredo Binda

Coryn Rivera sprint naar winst in Trofeo Alfredo Binda