Geen Route de France in 2017, organisatie boos op UCI

In haar blog van deze week (zie rubriek Vrouwenpraat) had Ann-Sophie Duyck het over een positieve evolutie binnen het vrouwenwielrennen. Steeds professioneler gerunde ploegen, organisatoren die er alles aan doen om hun wedstrijd in een hogere categorie te krijgen, nieuwe wedstrijden op de kalender,… Alleen maar toe te juichen.

Toch is niet altijd alles rozengeur en maneschijn. Nauwelijks enkele uren nadat Ann-Sophie haar blog op papier had gezet, raakte immers bekend dat La Route de France (2.1) dit seizoen niet zal plaatsvinden. De belangrijkste Franse rittenkoers, naast de Giro de enige op de internationale kalender die langer dan een week duurt, was voorzien van 5 tot en met 13 augustus. Een probleem, want een begin dat samenvalt met het EK in het Deense Herning en een einde dat in het vaarwater zit van de Zweedse World Tour-wedstrijden Crescent Vargarda, het is niet meteen ideaal om een sterk deelnemersveld aan te trekken. Voorlopig zal er op de erelijst dus geen opvolgster komen voor onder meer toppers als Amber Neben (tweemaal), Annemiek van Vleuten, Evelyn Stevens, Claudia Lichtenberg en Elisa Longo Borghini.

De organisatoren hebben er naar eigen zeggen nochtans alles aan gedaan om hun wedstrijd te kunnen laten plaatsvinden. In het communiqué waarin ze toelichting geven over hun afhaken, stellen ze dat ook zij een aanvraag hadden ingediend om toe te treden tot de dit seizoen uitgebreide Women’s World Tour. Dat werd door de internationale wielerunie UCI afgewezen omdat het dossier te laat op het Zwitserse bureau was beland. Niet meteen het sterkste argument, maar laat ons dat nog aannemen.

De rest van het communiqué bezorgt ons pas echt een wrang gevoel. De organisatoren legden zich neer bij het niet promoveren van hun wedstrijd, maar zagen zich vervolgens ook nog eens bedeeld met een ongunstige plaats op de kalender. Ze stellen dat ze meteen hebben gereageerd na het publiceren ervan door de UCI voor te stellen om samen te zitten en te bekijken of er naar een oplossing – lees interessantere datum – kon worden gezocht. Vanuit Zwitserland zou er geen enkele reactie op die vraag zijn gekomen. Als dit klopt, kan je niet anders dan concluderen dat de hoogste wielerinstantie een gebrek aan communicatieve vaardigheid vertoont.

In 2017 geen Route de France dus, maar gelukkig gooien de organisatoren niet definitief de handdoek. Ze beëindigen hun communiqué met de wens om in 2018 opnieuw van de partij te zijn, op voorwaarde dat er in samenspraak met alle partijen een geschikte plaats op de kalender kan worden gevonden. Tijd genoeg om hieraan gehoor te geven.

Filip De Greef

Elisa Longo Borghini wint Strade Bianche na zinderende finale

Elisa Longo Borghini wint Strade Bianche na zinderende finale

Jessy Druyts animeert, Sheyla Gutierrez Ruiz wint Le Samyn

Jessy Druyts animeert, Sheyla Gutierrez Ruiz wint Le Samyn