Coryn Rivera sprint naar winst in Trofeo Alfredo Binda

Coryn Rivera sprint naar winst in Trofeo Alfredo Binda

De 24-jarige Amerikaanse Coryn Rivera heeft in een sprint met een omvangrijke groep de Trofeo Alfredo Binda, derde wedstrijd van de Women’s World Tour, gewonnen. De pocketsprintster van Team Sunweb versloeg de Cubaanse Arlenis Sierra en de Deense Cecilie Uttrup Ludwig. Elisa Longo Borghini werd negende en blijft aan de leiding in de World Tour.

De Trofeo Alfredo Binda is een heel lastige wedstrijd, met op het einde vier ronden van zo’n 17 kilometer met daarin telkens de beklimmingen van Casalzuigno en Ordino. Genoeg om ervoor te zorgen dat doorgaans slechts een klein groepje naar de finish rijdt. De recente erelijst met namen als Elizabeth Deignan (2015 en 2016), Emma Johansson (2014), Elisa Longo Borghini (2013) en Marianne Vos (2009, 2010 en 2012) zegt trouwens ook genoeg.

De editie 2017 zal dan ook de geschiedenis ingaan als een atypische Trofeo Binda. Na een eerste wedstrijdhelft met enkele aanvallen van voornamelijk Italiaanse rensters probeerden de echte toppers het in de laatste veertig kilometer nochtans wel om het verschil te maken. Een aanval van Tiffany Cromwell zorgde ervoor dat het peloton wel gevoelig werd uitgedund, maar lang kon de Australische niet van haar vrijheid genieten. Een versnelling van Marianne Vos, Katrin Garfoot, Alena Amialiusik en Shara Gillow vlak voor het ingaan van de laatste ronde leek al wat meer kans op slagen te hebben, maar de reactie vanuit het peloton volgde snel.

Garfoot probeerde het nog een keer solo, achter de Australische kampioene vormde zich een interessant groepje met Elisa Longo Borghini, Katarzyna Niewiadoma, Coryn Rivera, Alena Amialiusik, Annemiek van Vleuten, Hanna Nilsson en Arlenis Sierra. Op de meest lastige stroken van de klim naar Orino slaagden uiteindelijk enkel Longo Borghini en Niewiadoma erin om tot bij Garfoot te rijden. Allemaal vergeefse moeite echter, want in de afdaling richting finish in Cittiglio klitte een groep van een dertigtal rensters weer samen. In de sprint hield Rivera de aandringende Sierra achter zich, de rest volgde op lengten.

“In de laatste beklimmingen moest ik bij momenten hard vechten om aan te klampen, maar ik wist dat ik in de sprint een goede kans maakte als het lukte”, zei Rivera, die deze winter de overstap maakte van UnitedHealthcare naar Team Sunweb. “De ploeg heeft het ook schitterend gedaan om alles onder controle te houden en helemaal op het einde kon ik nog rekenen op Ellen van Dijk om me te lanceren.”

Foto MVH

Top 10: 1. Coryn Rivera (USA/Team Sunweb) 131,3 km/3u25:26 (gem. 38,348 km/u); 2. Arlenis Sierra (Cub); 3. Cecilie Uttrup Ludwig (Den); 4. Chantal Blaak (Ned) 0:02; 5. Elena Cecchini (Ita); 6. Annemiek van Vleuten (Ned); 7. Eugenia Bujak (Pol); 8. Katarzyna Niewiadoma (Pol); 9. Elisa Longo Borghini (Ita); 10. Ashleigh Moolman (Z-Af).

 

Lotta Lepistö snelste van selecte kopgroep in Dwars door Vlaanderen

Lotta Lepistö snelste van selecte kopgroep in Dwars door Vlaanderen

Lensy Debboudt verrast topfavoriete Floortje Mackaij in Zwevezele

Lensy Debboudt verrast topfavoriete Floortje Mackaij in Zwevezele