Lotte Kopecky: "Focus ligt nu op WK piste"

Lotte Kopecky: "Focus ligt nu op WK piste"

De tweede wedstrijddag van de internationale meeting in Gent stond bij de dames vooral in het teken van het omnium. Na een boeiende strijd versloeg de Nederlandse Kirsten Wild de Italiaanse Elisa Balsamo en Belgisch kampioene Lotte Kopecky. Sarah Hammer, tweede op de Spelen in Rio, viel net naast het podium.

Nadat met onder meer Wild, Hammer en Giorgia Bronzini enkele favorieten het al even met een aanval hadden geprobeerd, kozen Hanna Solovey en Jarmila Machacova in de scratch rond half koers een goed moment om te versnellen. Ze reden rond, waarna Solovey de zege pakte. Elise Delzenne reed nog solo naar plaats drie, Judith Bloem werd ook afgescheiden vierde, Kopecky finishte in het spoor van Wild, Hammer, Rachele Barbieri en Bronzini als negende. In de temporonden gingen Balsamo, Wild en Bloem, elk goed voor acht gewonnen sprints, met de meeste punten aan de haal.
Hammer won vervolgens de afvallingskoers voor Balsamo en Wild, die zo de leiding nam in het klassement. Kopecky werd vijfde en schoof daardoor op naar plaats zes, op 22 punten van Wild. Vooral in de afsluitende puntenkoers toonde Kopecky zich zowel tactisch als qua snelheid sterk. Ze sprokkelde de meeste punten en maakte zo nog een mooie sprong in het klassement. Enkel Wild en Balsamo bleken te ver weg, maar de winnares van de Wereldbeker omnium pakte toch een knappe derde plaats.

Ook vrijdag had Kopecky met winst in de ploegkoers aan de zijde van Jolien D’hoore al het nodige vertrouwen getankt met het oog op het WK in Hong Kong over vier weken. “De eerste wedstrijden vrijdag moest ik er wat inkomen”, zei Kopecky. “Het deed een beetje raar om op onze trainingspiste te koersen en ik maakte enkele domme fouten. In de ploegkoers liep het een pak vlotter en dat was uiteindelijk dus wel een uitstekende training in het vooruitzicht van het WK. We zullen daar als eerste Europese kampioenen uiteraard als favorieten starten, maar ik zal proberen om mezelf niet te veel druk op te leggen. Dan presteer ik altijd beter.”

Normaal gezien zal Kopecky drie disciplines combineren op het WK. “Het staat nog niet helemaal vast, maar in principe zal ik ploegkoers, omnium en ploegenachtervolging rijden. Dat is een druk programma, maar ik voel me conditioneel goed en dan moet dat wel lukken, zeker als ik tot dan nog voldoende rust kan inbouwen. Op de weg beperk ik me de komende weken tot Dwars door Vlaanderen, Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen. Als ik er eentje mag uitkiezen om nog een mooie prestatie neer te zetten, mag het de Ronde zijn. Maar op dit moment ligt mijn focus sowieso al meer op het WK piste.”

Nicky Degrendele tweede in keirin

Voor de sprinters stond zaterdag de keirin op het menu. Met olympisch kampioene Elis Ligtlee, Shanne Braspennincx, Laurine van Riessen, Hetty van de Wouw – vier Nederlandse dames dus – Nicky Degrendele en de Spaanse Helena Casas kwam het verwachte zestal in de finale terecht. Daarin plaatste Ligtlee al op meer dan twee ronden van de finish een versnelling, Degrendele reageerde attent, maar raakte vervolgens toch wat ingesloten toen de andere Nederlandse dames kwamen opzetten. Ze kwam er nog goed uit, maar ze strandde in het wiel van Van Riessen op de tweede plaats.

Filip De Greef - Foto's MVH

Lensy Debboudt verrast topfavoriete Floortje Mackaij in Zwevezele

Lensy Debboudt verrast topfavoriete Floortje Mackaij in Zwevezele

Tweemaal winst voor D'hoore in Gent

Tweemaal winst voor D'hoore in Gent