Wereldkampioene Dideriksen snelste van vier in Ronde van Drenthe

Wereldkampioene Dideriksen snelste van vier in Ronde van Drenthe

Amalie Dideriksen heeft met de Ronde van Drenthe de tweede manche van de Women’s World Tour op haar naam geschreven. De wereldkampioene was de snelste van een kopgroep van vier, voor Elena Cecchini, Lucinda Brand en Elisa Longo Borghini. Jolien D’hoore, winnares in 2015, sprintte enkele seconden later naar een zesde plaats.

De ruim 150 kilometer lange wedstrijd met onderweg 13,5 kilometer kasseien en driemaal de VAM-berg brak pas vrij laat open. De kasseistroken zorgden niet voor een blijvende afscheiding, bij de laatste beklimming van de VAM-berg, op iets minder dan 40 kilometer van de finish, versnelde Ellen van Dijk. Achter haar vormde zich een elitegroepje met Chantal Blaak, Amy Pieters, Jip van den Bos, Anna van der Breggen, Amalie Dideriksen, Lucinda Brand, Annemiek van Vleuten, Marianne Vos, Elisa Longo Borghini, Jolien D’hoore, Elena Cecchini, Chloe Hosking en de zusjes Hannah en Alice Barnes. Ook Lotte Kopecky was aanvankelijk mee, maar een val sloeg haar terug.

Van Dijk nam maximaal een halve minuut voorsprong, maar de vijf rensters van Boels Dolmans in de achtervolgende groep zorgden voor de hergroepering. Verscheidene aanvalspogingen later konden Longo Borghini, vorige week winnares van de Strade Bianche, Brand, Dideriksen en Cecchini een kloof slaan. In de achtervolging bleven ze met zeven over. Het verschil werd nooit groot, maar Vos, Hosking, Van Vleuten en Alice Barnes hadden met D’hoore als ploeggenote van Longo Borghini en het duo Blaak-Van den Bos van het Boels Dolmans van Dideriksen iets te veel stoorzenders in de buurt.

Bij het ingaan van de slotkilometer was het duidelijk dat de winnares bij de eerste vier moest worden gezocht. Longo Borghini probeerde het met een verrassingsaanval net voor een bocht, maar Dideriksen reageerde meteen. Brand ging dan van heel ver aan, maar werd gecounterd door Cecchini, die op haar beurt Dideriksen zag passeren. Longo Borghini behield dankzij haar vierde plaats de leiderstrui van de World Tour. Van Vleuten ontsnapte nog bij de achtervolgers en werd vijfde, D’hoore toonde zich de snelste van de rest. Slechts 37 rensters bereikten de finish.

“Het was vooral door de kasseistroken een heel zware wedstrijd waarin je constant moest proberen om vooraan te zitten”, stelde Dideriksen na afloop. “Ik kon vandaag rekenen op een heel sterk team. Toen Van Dijk voorop reed, waren wij nog met vijf om de situatie recht te zetten, waarbij ik mij wat mocht sparen voor de echte finale. Daarin raakten we met vier voorop. Het verschil bleef schommelen tussen de tien en vijftien seconden, maar we werkten gelukkig lang genoeg samen om ervoor te zorgen dat de achtervolgers niet meer konden terugkeren. Ik ben blij dat ik het vervolgens kon afmaken in de sprint.”

Foto MVH

Top 10: 1. Amalie Dideriksen (Den/Boels Dolmans) 152,2 km/3u51:17 (gem. 39,484 km/u); 2. Elena Cecchini (Ita); 3. Lucinda Brand (Ned); 4. Elisa Longo Borghini (Ita) 0:02; 5. Annemiek van Vleuten (Ned) 0:07; 6. Jolien D’hoore 0:09; 7. Marianne Vos (Ned); 8. Alice Barnes (GBr); 9. Chantal Blaak (Ned); 10. Chloe Hosking (Aus).

 

Britse Annasley Park aan het feest in Oostduinkerke

Ann-Sophie Duyck wint koninginnenrit in nieuwe Spaanse ronde

Ann-Sophie Duyck wint koninginnenrit in nieuwe Spaanse ronde