Sophie de Boer beste in de modder van Hoogstraten

Sophie de Boer beste in de modder van Hoogstraten

De voorlaatste manche van de Superprestige Ladies Trophy is gewonnen door Sophie de Boer. De Nederlandse toonde zich vooral lopend de beste in Hoogstraten en ging Helen Wyman en Ellen Van Loy vooraf. De zieke Sanne Cant beperkte de schade met een vierde plaats.

Marianne Vos wilde blijkbaar nog iets maken van haar laatste cross van het seizoen. De Nederlandse kampioene ging mee in het spoor van de immer sterk startende Van Loy en nam op het einde van de openingsronde ook enkele seconden voorsprong. Vervolgens begon het echter stroever te lopen, Vos zakte steeds verder weg en zou uiteindelijk als negende finishen.

Dan voelde De Boer zich een pak beter in haar sas in de modder. Aanvankelijk had ze een kleine achterstand op Vos en Van Loy, maar in de tweede ronde dichtte ze dat kloofje en in de lange loopstrook kort voor de finish nam ze ook meteen wat afstand. In de voor haar gunstige stroken bouwde ze haar voorsprong elke ronde weer iets verder uit.
“Gisteren in Lille was ik ook al goed, maar verpestte ik het voor mezelf door te vallen in de slotronde. Ik was daardoor nog meer gedreven om hier voor de zege te gaan”, stelde De Boer. “Met de modder kreeg ik ook een gedroomde ondergrond. Dan moet je minder op interval koersen, maar meer een constant vermogen ontwikkelen en dat ligt me een pak beter.”

Van Loy leek heel lang op weg naar de tweede plaats, maar in de absolute slotfase moest ze nog toezien hoe Wyman haar passeerde. De Britse, nog maar net terug in het veld na een zware val in het EK eind oktober, was dolgelukkig. “Negen weken geleden kon ik pas voor het eerst weer buiten trainen, op dat moment kon ik niet vermoeden dat ik dit seizoen nog een podiumplaats zou kunnen pakken. Zaterdag in Lille ging het veel te snel voor mij, hier in de modder kwam ik beter tot mijn recht. Ik rukte gaandeweg op naar plaats drie, helemaal op het einde zag ik plots nog Ellen voor me uit. In de laatste loopstrook heb ik alles gegeven en het leverde nog een plaatsje winst op.”

Sanne Cant, in de eerste zes manches van de Superprestige Ladies Trophy driemaal eerste en driemaal tweede, had het door ziekte zichtbaar moeilijk in Hoogstraten, maar uiteindelijk kon ze de schade met een vierde plaats nog serieus beperken. Ze blijft dan ook op koers voor een tweede opeenvolgende eindzege.

Foto Paul Hinninck

Top 10: 1. Sophie de Boer (Ned/Breepark.nl) 41:53; 2. Helen Wyman (GBr) 0:18; 3. Ellen Van Loy 0:19; 4. Sanne Cant 0:25; 5. Maud Kaptheijns (Ned) 0:26; 6. Katherine Compton (USA) 0:45; 7. Kaitlin Antonneau (USA) 1:00; 8. Elle Anderson (USA) 1:10; 9. Marianne Vos (Ned) 1:17; 10. Alicia Franck 1:34.

 

Sanne Cant triomfeert in regenboogtrui in Middelkerke

Maud Kaptheijns sprint naar winst in Lille

Maud Kaptheijns sprint naar winst in Lille