Maud Kaptheijns sprint naar winst in Lille

Maud Kaptheijns sprint naar winst in Lille

Sanne Cant is er in haar thuisbasis Lille net niet in geslaagd om een eerste overwinning in de regenboogtrui te boeken. In een sprint met drie moest ze in de slotmanche van de IJsboerke Ladies Trophy Maud Kaptheijns laten voorgaan. Laura Verdonschot werd derde. Cant pakte wel een vijfde eindzege, voor de afwezige Thalita de Jong en Ellen Van Loy.

Die eindzege kon Cant na het forfait van de geblesseerde De Jong nog nauwelijks ontglippen, zelfs met de naweeën van een beginnende keelontsteking in het lichaam. Terwijl Nikki Brammeier na een val kort na de start tot opgave werd gedwongen, vormde zich vooraan een kopgroep met Cant, Kaptheijns, Verdonschot, Van Loy en Sophie de Boer. Van Loy moest als eerste afhaken, even later leken De Boer en Cant ook Verdonschot en Kaptheijns overboord te kunnen gooien.

Toen De Boer met Cant in het wiel even temporiseerde, konden Kaptheijns en Verdonschot in de voorlaatste ronde toch opnieuw aansluiten. De Boer nam de koppositie in de slotronde, maar kwam ten val in een bocht. Verdonschot werd meegesleurd in die val en ook Kaptheijns raakte even uit balans. Het liet Cant toe om enkele meters voorsprong te nemen, maar ze had net te weinig jus in de benen om het vol te houden. Verdonschot en helemaal op het einde ook Kaptheijns sloten opnieuw aan, na het uitdraaien van de laatste bocht verraste Kaptheijns met een uitval. Cant kreeg het kloofje niet meer dicht.

Maud Kaptheijns kon nauwelijks geloven dat ze had gewonnen. “Ik had zeker geen superbenen en had niet verwacht dat ik dit seizoen nog een grote cross zou kunnen winnen. Op zeker moment waren Sanne en Sophie weggereden en leek de beslissing gevallen. Uiteindelijk kwamen we toch weer met vier bijeen en toen Sophie tegen de grond ging, begon alles in de juiste plooi te vallen. Toch kwam ik pas als derde uit het bos, maar toen Laura en Sanne even inhielden, ben ik gewoon gegaan. Het bleek een ingeving die me een prachtige overwinning opleverde.”

“Ik hield eigenlijk enkel rekening met Laura en wist niet dat Maud zo dichtbij was gekomen”, zei Cant. “Laura zette de sprint niet meteen na de laatste bocht in en ik vond het zelf ook nog iets te vroeg om uit het wiel te komen. Plots passeerde Maud met hoge snelheid aan de andere kant van de weg. Ik probeerde nog te reageren, maar ze had meteen twintig meter en dat was te veel. Nee, ik had zeker niet mijn beste dag. De benen waren op zich wel goed, maar alles van de heup tot het hoofd was miserie.”

Foto Paul Hinninck

Top 10: 1. Maud Kaptheijns (Ned/Steylaerts-Verona) 45:08; 2. Sanne Cant 0:01; 3. Laura Verdonschot 0:02; 4. Sophie de Boer (Ned) 0:36; 5. Katherine Compton (USA) 0:55; 6. Ellen Van Loy 1:15; 7. Loes Sels 1:18; 8. Manon Bakker (Ned) 1:35; 9. Karen Verhestraeten 1:46; 10. Ceylin del Carmen Alvarado (Ned) 2:09.

Top 10 IJsboerke Ladies Trophy: 1. Sanne Cant (IKO Enertherm-Beobank) 5u50:35; 2. Thalita de Jong (Ned) 4:28; 3. Ellen Van Loy 5:48; 4. Maud Kaptheijns (Ned) 7:32; 5. Laura Verdonschot 8:11; 6. Sophie de Boer (Ned) 10:30; 7. Jolien Verschueren 13:10; 8. Loes Sels 15:49; 9. Karen Verhestraeten 16:52; 10. Nikki Brammeier (GBr) 18:27.

 

Sophie de Boer beste in de modder van Hoogstraten

Sophie de Boer beste in de modder van Hoogstraten

Nathalie Bex: "Niet te veel in één keer willen"

Nathalie Bex: "Niet te veel in één keer willen"