Jolien D'hoore wint Omloop van het Hageland voor tweede keer

Jolien D'hoore wint Omloop van het Hageland voor tweede keer

Wat zaterdag in de Omloop Het Nieuwsblad niet lukte, kon Jolien D’hoore zondag in de Omloop van het Hageland wel realiseren. De begeerde eerste zege van het seizoen is een feit. Ze versloeg in de sprint haar voormalige ploeggenote Chloe Hosking en Sarah Roy.

De wedstrijd, eerste manche van de Lotto Cycling Cup, werd aanvankelijk gekenmerkt door enkele kleine uitvallen die nooit ver droegen. Het was wel even opschrikken toen tal van rensters tegen de vlakte sloegen. Sofie De Vuyst lag helemaal onder het pak en was er het ergst aan toe. De renster van Lares-Waowdeals werd overgebracht naar het ziekenhuis. Er werd gevreesd voor een polsbreuk, de diagnose bracht uiteindelijk gescheurde ligamenten aan het licht. De vriendin van profrenner Bart De Clercq is in ieder geval voor een tijdje buiten strijd.

Een eerste echt interessante ontsnapping met Ellen van Dijk, Amy Pieters, Hannah Barnes, Sheyla Gutierrez, Elisa Longo Borghini, Janneke Ensing en Amanda Spratt werd ondanks een voorsprong van driekwart minuut vrij snel in de kiem gesmoord. Spannend werd het helemaal in het laatste koersuur toen een achttal met Amy Pieters, Jolien D’hoore, Lauren Kitchen, Leah Kirchmann, Barbara Guarischi, Gracie Elvin, Allie Dragoo en Jessy Druyts een kloofje kon slaan, maar ook dit feest ging niet door. Vrijwel meteen na de hergroepering gingen Elisa Longo Borghini, Ellen van Dijk, Chantal Blaak en Coryn Rivera door. Dit viertal zag zijn voorsprong stijgen tot twintig seconden, maar onder impuls van Cervélo-Bigla en Canyon-SRAM volgde kort voor de laatste beklimming van de Roeselberg een nieuwe hergroepering.

Longo Borghini had nog niet al haar pijlen verschoten en versnelde nogmaals. Ze liep tot twaalf seconden uit, maar de jacht van de meisjes van Orica-AIS zorgde ervoor dat ze op minder dan een kilometer van de finish moest buigen. Een massaspurt dan maar en hierin toonde Jolien D’hoore haar snelle benen door Chloe Hosking en Sarah Roy de baas te blijven. Lotte Kopecky eindigde knap vijfde.

“Het doet deugd om zo vroeg in het seizoen te winnen”, legde D’hoore, die ook in 2015 al eens won, na afloop uit. “De ploeg heeft zowel zaterdag als zondag goed werk verricht. In de Omloop Het Nieuwsblad was dit niet zo goed zichtbaar, maar vandaag levert het wel resultaat op. Ik dacht eerlijk gezegd dat Elisa zou standhouden na haar laatste aanval op de Roeselberg. Toen het op 600 à 700 meter alsnog tot een samenvloeiing kwam, moesten we snel de knop omdraaien en voor de sprint gaan. Ik kwam eigenlijk iets te vroeg op kop, maar doordat het een sprint in dalende lijn met wind in de rug was, kon ik toch standhouden. Dit is alvast een bevrijdende zege, maar ik kan nog beter. De komende weken wil ik nog enkele procentjes beter worden.”

Geert Stevens – Foto’s MVH

Top 10: 1. Jolien D’hoore (Wiggle High5) 126,6 km/3u17:41 (gem. 38,425 km/u); 2. Chloe Hosking (Aus); 3. Sarah Roy (Aus); 4. Lotta Lepistö (Fin); 5. Lotte Kopecky; 6. Roxane Fournier (Fra); 7. Kirsten Wild (Ned); 8. Ellen van Dijk (Ned); 9. Amalie Dideriksen (Den); 10. Lauren Kitchen (Aus).

 

Jessy Druyts animeert, Sheyla Gutierrez Ruiz wint Le Samyn

Jessy Druyts animeert, Sheyla Gutierrez Ruiz wint Le Samyn

Githa Michiels start seizoen met winst in Cyprus Sunshine Cup

Githa Michiels start seizoen met winst in Cyprus Sunshine Cup