Lucinda Brand wint Omloop Het Nieuwsblad na solo in slotkilometers

Lucinda Brand wint Omloop Het Nieuwsblad na solo in slotkilometers

Omloop Het Nieuwsblad is en blijft een wedstrijd met een serieus Nederlands tintje. Lucinda Brand zorgde in de twaalfde editie voor een zevende oranje overwinning. Met Chantal Blaak op twee en Annemiek van Vleuten op drie werd het deze keer zelfs voor het eerst een volledig Nederlands podium. Jolien D’hoore werd zevende, ook Demmy Druyts en Lotte Kopecky toonden zich nadrukkelijk.

Druyts (Sport Vlaanderen-Guill d’Or) was al na goed vijf kilometer de eerste aanvalster van de dag. Ze moest even knokken om een eerste schijf van vijftien seconden voorsprong bij mekaar te krijgen, maar daarna ging het snel naar een maximaal verschil van 3:30. Uiteindelijk zou ze zo’n vijftig kilometer voorop blijven en net na de Kluisberg worden gegrepen.

Op de Paterberg, net voorbij half koers, brak de koers dan helemaal open. Ellen van Dijk en Elisa Longo Borghini, de winnaressen van de Ronde van Vlaanderen in respectievelijk 2015 en 2014, konden een beetje profiteren van een val achter hun rug om weg te rijden, een viertal met daarbij Lotte Kopecky (Lotto Soudal Ladies) kwam slechts enkele seconden tekort om mee te zijn. Zij werden weer gegrepen door het eerste pelotonnetje, met daarin ook Jolien D’hoore en Ann-Sophie Duyck als Belgische vertegenwoordigers.

Toen de twee hardrijdsters vooraan anderhalve minuut voorsprong namen, leek de beslissing gevallen. Tot er een hevige reactie kwam van Chantal Blaak, opnieuw Kopecky, Annemiek van Vleuten, Amanda Spratt en Lucinda Brand, ploeggenote van Van Dijk bij Team Sunweb. Bij het aansnijden van de Lange Munte was de voorsprong gezakt tot een halve minuut, moment waarop het voor Kopecky te snel ging. Even later maakten Brand en Blaak de sprong naar voren, Van Vleuten en Spratt moesten iets langer vechten om van de kopgroep een zestal te maken. Er volgden aanvalspogingen, die van Brand op goed vijf kilometer van de finish bleek de goede. Ze nam twintig seconden en hield stand, in de sprint om de tweede plaats was Blaak sneller dan Van Vleuten, Van Dijk en Longo Borghini.

Brand: “Gas open op Molenberg”

“Wat een binnenkomer bij mijn nieuwe ploeg”, zei Brand achteraf. “Ik was vandaag aangeduid als kopvrouw en toen Ellen in de aanval ging, was dat ideaal voor mij. Het verschil werd op zeker moment heel groot. Het zat er dus in dat zij en Longo Borghini voorop zouden blijven, maar ik weet ook dat in deze wedstrijd achteraan plots het gas open kan gaan. Dat gebeurde op de Molenberg, waar Van Vleuten een bommetje gooide. De kloof werd toen snel kleiner en op de Lange Munte maakte ik de sprong.”

“Daarna heb ik ook niet lang gewacht om te beginnen demarreren. Kwestie van de anderen niet te veel recuperatie te gunnen. Ook Ellen en Annemiek hadden nog wat pogingen in huis, die van mij op goed vijf kilometer van de finish was de goede. Het was best nog zwaar met de zijwind en enkele bruggen, maar gelukkig hield ik stand. Ja, ik denk dat mijn opgedreven activiteit in het veldrijden me wel heeft geholpen om hier vandaag zo goed te zijn. Ik heb in het verleden wel al meer mooie wedstrijden gewonnen, maar zo’n klassieker in het voorjaar is toch nog iets anders. Ik schat deze zege dan ook heel hoog in.”

Jolien D’hoore: “Week na week nog wat beter worden”

De Belgische dames toonden zich dus veel meer dan een jaar geleden, toen Kelly Druyts pas op plaats 33 als eerste landgenote finishte. Vooral Kopecky koerste heel gretig in haar eerste Omloop en werd net niet met een toptienplaats beloond (elfde), zo werd Jolien D’hoore als snelste van de eerste achtervolgers op de kopgroep eerste Belgische op de zevende plaats.
“Ik kan wel tevreden zijn over mijn wedstrijd”, stelde D’hoore. “Ik had uiteraard liever in de kopgroep gezeten, maar dat was vandaag net iets te hoog gegrepen. Mijn conditie is wel goed, maar nog niet honderd procent. Ik ben iemand die toch altijd wat koersen nodig heeft om in het ritme te komen. Met Elisa vooraan en ik bij de achtervolgers deden we het als ploeg trouwens heel goed. We zijn klaar voor een goed seizoen. Voor mezelf hoop ik nu week na week nog iets beter te worden.”

Filip De Greef – Foto’s MVH

Top 10: 1. Lucinda Brand (Ned/Team Sunweb) 124 km/3u19:58 (gem. 37,21 km/u); 2. Chantal Blaak (Ned) 0:15; 3. Annemiek van Vleuten (Ned); 4. Ellen van Dijk (Ned); 5. Elisa Longo Borghini (Ita); 6. Amanda Spratt (Aus) 0:28; 7. Jolien D’hoore 1:47; 8. Sheyla Gutierrez Ruiz (Spa); 9. Danielle King (GBr); 10. Gracie Elvin (Aus).

 

Githa Michiels start seizoen met winst in Cyprus Sunshine Cup

Githa Michiels start seizoen met winst in Cyprus Sunshine Cup

Nicky Degrendele verovert WB-brons in keirin

Nicky Degrendele verovert WB-brons in keirin