Compton zorgt voor Amerikaanse winst in Leuven

Katherine Compton heeft in een zonnig Leuven de wedstrijd in het kader van de Soudal Classics gewonnen. In de tweede wedstrijdhelft rekende de Amerikaanse af met Sophie de Boer en Ellen Van Loy.

Geen Sanne Cant aan de start in Leuven, of eigenlijk grondgebied Heverlee. De wereldkampioene en de organisatie kwamen niet tot een vergelijk qua startgeld. Ook Laura Verdonschot, de Belgische kampioene bij de beloften, paste. Van Loy kreeg na haar gebruikelijke kopstart Compton mee in het spoor, in de tweede ronde maakte ook De Boer de aansluiting. Alicia Franck leek even later eveneens op weg naar de kopgroep, maar een knieval zorgde ervoor dat het net niet lukte.

Net voorbij half koers achtte Compton het moment gekomen om de rest onder druk te zetten. De Amerikaanse eiste de koppositie op en maakte het verschil door op de steile heuveltjes tot boven te rijden, terwijl Van Loy er van de fiets moest en zo ook De Boer verplichtte tot afstappen. Compton kreeg zo snel tien seconden voorsprong en was meteen op weg naar winst. In de boeiende strijd om de tweede plaats gaf De Boer in de slotronde Van Loy het nakijken.

“Het was al even geleden, dus doet deze overwinning toch wel deugd”, zei Compton, die volgend seizoen meer in Europa te zien zal zijn. “Ik voelde me uitstekend en reed ook tactisch een goede wedstrijd. Ik slaagde erin om Sophie en Ellen onder druk te zetten en uiteindelijk ook een kloof te slaan. Ik wilde het seizoen positief beëindigen en dat lijkt toch wel te lukken.”

Top 10: 1. Katherine Compton (USA) 40:17; 2. Sophie de Boer (Ned) 0:22 3. Ellen Van Loy 0:28; 4. Alicia Franck 0:39; 5. Loes Sels 1:05; 6. Joyce Vanderbeken 1:51; 7. Karen Verhestraeten 2:07; 8. Denise Betsema (Ned) 2:26; 9. Pauline Delhaye (Fra) 2:49; 10. Lindy van Anrooij (Ned) 3:22.

 

Cant pakt uit met lange solo in Oostmalle

Lotte Kopecky beste in omnium op Wereldbeker in Cali

Lotte Kopecky beste in omnium op Wereldbeker in Cali