Lucinda Brand houdt Sanne Cant af in Sint-Niklaas

De Waaslandcross in Sint-Niklaas kende een iets minder spannend verloop dan de meeste wedstrijden dit seizoen. Daarvoor reed Lucinda Brand te snel weg van de rest. De resterende podiumplaatsen gingen naar Sanne Cant, die nog even moet wachten op haar honderdste overwinning, en Sophie de Boer.

Brand slaagde er al in de eerste van zeven ronden in om een kloofje te slaan op een omvangrijke groep achtervolgsters met Annemarie Worst, Alice Maria Arzuffi, Ellen Van Loy, Loes Sels, Sanne Cant, Helen Wyman, Sophie de Boer en Nikki Brammeier. Na twee ronden kwam de Nederlandse van Team Sunweb door met een voorsprong van zestien seconden. Dat verschil bleef vervolgens een hele tijd nagenoeg ongewijzigd. Cant slaagde er wel heel even in om enkele seconden dichterbij te sluipen, maar de wereldkampioene kon haar inspanning niet doorzetten en viel terug tot in de ruime achtervolgende groep waar enkel Van Loy de voeling ondertussen had verloren.

In de op één na laatste ronde maakte Brand een schuiver die haar enkele seconden kostte, waarna alsnog een spannende slotronde volgde. In de achtervolging hadden Cant, De Boer en Arzuffi hun gezellen achtergelaten, bij het luiden van de bel ging Cant alleen op zoek naar de leidster. Ze kwam terug tot op minder dan tien seconden, maar Brand hield stand.

“Ik zag dat Sanne geen al te beste start had, zelf was ik wel goed weg en dus zag ik kans om meteen even door te trekken”, stelde Brand. “Op een parcours met zoveel zand kan je maar beter een bonus hebben ten opzichte van Sanne. Ik reed de hele eerste ronde volle bak, maar dat kan je natuurlijk geen veertig minuten volhouden. Vanaf ronde twee deelde ik dus meer in, dit parcours biedt daarbij het voordeel dat je op veel plaatsen goed kan zien of je meer voorsprong neemt of dat de achtervolgsters naderen. Een misstap en een schuiver kostten me enkele seconden en Sanne had ook nog een stevige slotronde in de benen, maar gelukkig was de voorsprong nog voldoende groot.”

Top 10: 1. Lucinda Brand (Ned) 44:38; 2. Sanne Cant 0:02; 3. Sophie de Boer (Ned) 0:19; 4. Alice Maria Arzuffi (Ita) 0:23; 5. Annemarie Worst (Ned) 0:28; 6. Helen Wyman (GBr) 0:29; 7. Nikki Brammeier (GBr) 0:31; 8. Loes Sels 0:36; 9. Christine Majerus (Lux) 1:40; 10. Ellen Van Loy 1:56.

 

Sofie De Vuyst: "Ik wil opnieuw mijn niveau van voor ongeval bereiken"

Sofie De Vuyst: "Ik wil opnieuw mijn niveau van voor ongeval bereiken"

Evie Richards verrassende winnares in Wereldbeker Namen