Cant vierde keer op rij winnares van Scheldecross, Vos achtste

Voor de vierde keer op rij heeft Sanne Cant de Antwerpse Scheldecross gewonnen. Ze rekende in de slotfase af met Katherine Compton, die haar leidersplaats in de IJsboerke Ladies Trophy wel wat verstevigt. Helen Wyman mocht als derde mee op het podium, de wederoptredende Marianne Vos werd achtste.

Aanvankelijk ging Vos schijnbaar vlot mee in een ruime kopgroep met verder Cant, Compton, Nikki Brammeier, Helen Wyman, Katerina Nash en Ellen Van Loy. In de tweede ronde moest de Nederlandse kampioene echter passen toen Brammeier in het vooruitzicht van de tussensprint versnelde. Cant, Compton en Nash reageerden wel gevat en zo ontstond een kopgroep van vier. Dat bleef ook lange tijd zo, al wijzigde de samenstelling toen Wyman de plaats van Brammeier innam. In de voorlaatste ronde bleef Nash haperen aan een koord, waarbij ook Wyman werd opgehouden. Cant en Compton geraakten zo voorop, de wereldkampioene had aan één serieuze versnelling kort voor het einde genoeg om afstand te nemen.

“Ik versnelde op exact dezelfde plaats als vorig jaar, al had ik toen minder keuze omdat ik pas helemaal op het einde vooraan kon aansluiten”, zei Cant. “Het was toch wel lastig vandaag, het schoof veel meer dan ik vooraf had verwacht. Ik heb ook geprobeerd om een beetje reserve te houden met het oog op Namen morgen. Daar heb ik nog nooit echt goed gepresteerd, ook nu is het ondanks mijn goede conditie afwachten wat het daar zal worden.”

Vos werd uiteindelijk achtste op 2:10. Een jaar geleden, toen Antwerpen ook haar eerste cross van het seizoen was, finishte ze als vierde op 59 seconden. “Het was toch wel een pak zwaarder dan een jaar geleden”, verklaarde de Nederlandse kampioene. “Qua plaatsen deed ik het in 2016 een stukje beter, maar het verschil was toen ook al vrij aanzienlijk. Op zich ging ik vandaag wel uitstekend van start, maar ik denk dat ik iets te enthousiast meeging met Cant, Compton en de anderen, want dat moest ik al snel serieus bekopen. Ik heb dan maar geprobeerd om in de achtergrond voor mezelf nog een goede wedstrijd te rijden.”

Top 10: 1. Sanne Cant 48:46; 2. Katherine Compton (USA) 0:04; 3. Helen Wyman (GBr) 0:10; 4. Katerina Nash (Tsj) 0:29; 5. Nikki Brammeier (GBr) 0:34; 6. Maud Kaptheijns (Ned) 0:58; 7. Kim Van de Steene 1:21; 8. Marianne Vos (Ned) 2:10; 9. Ellen Van Loy 2:28; 10. Denise Betsema (Ned) 2:40.

 

Evie Richards verrassende winnares in Wereldbeker Namen

Pauline Ferrand-Prévot maakt indruk in Overijse