Sanne Cant pakt in Tabor derde Europese titel

Sanne Cant pakt in Tabor derde Europese titel

Sanne Cant is na 2014 en 2015 voor de derde keer de Europese kampioene in het veldrijden bij de dames elite. In het Tsjechische Tabor rekende de wereldkampioene in de sprint af met Lucinda Brand, net als vorig jaar tweede. Alice Maria Arzuffi pakte het brons.

In de openingsronde kon Cant eerst rekenen op Ellen Van Loy om de kloof op de snel gestarte Brand en Annemarie Worst klein te houden, waarna ze dat gaatje zelf dichtte om samen met het Nederlandse duo de eerste doortocht te maken. Van Loy, Arzuffi, Lechner en Maud Kaptheijns volgden op acht seconden, Arzuffi was de enige die er vervolgens in slaagde om naar het leidende drietal te rijden.

De Italiaanse versnelde even later zelf, voor Worst was dat de tempoversnelling te veel. Cant en Brand konden wel antwoorden en bij het ingaan van de slotronde was duidelijk dat de medailles verdeeld zouden worden tussen het drietal vooraan. Brand werd heel even teruggeslagen, maar kwam terug om meteen zelf met een serieuze versnelling uit te pakken. Arzuffi kraakte, maar Cant beet zich vast in het wiel van de Nederlandse en kwam er in de sprint knap uit.

“Deze titel doet enorm veel deugd, vooral omdat het dit seizoen tot nu heel moeilijk bleek om overwinningen te boeken”, zei Cant, die woensdag nog forfait gaf voor de Koppenbergcross wegens opnieuw opspelende maagklachten. “Ik ben vooral heel blij dat ik de jongste weken een deel van mijn trainingsachterstand heb kunnen wegwerken. Ik had vandaag het gevoel dat ik de betere was, maar toen ik als tweede de laatste rechte lijn opdraaide, vreesde ik een scenario zoals bij het WK in 2015 hier in Tabor. Ook toen zat ik in het wiel van een wegrenster (Pauline Ferrand-Prévot, nvdr) en geraakte ik er niet meer over. In één jaar tijd de Belgische, de Europese én de wereldtitel pakken, veel meer kan je je niet wensen.”

Foto MVH

Top 10: 1. Sanne Cant 41:57; 2. Lucinda Brand (Ned); 3. Alice Maria Arzuffi (Ita) 0:15; 4. Annemarie Worst (Ned) 0:45; 5. Maud Kaptheijns (Ned) 1:06; 6. Eva Lechner (Ita) 1:10; 7. Ellen Van Loy 1:25; 8. Helen Wyman (GBr) 1:32; 9. Denise Betsema (Ned) 1:34; 10. Pavla Havlikova (Tsj) 1:40;… 13. Loes Sels 2:12; 14. Joyce Vanderbeken 2:33; 19. Jolien Verschueren 3:42.

 

D'hoore en Kopecky domineren Wereldbeker ploegkoers in Pruszkow

D'hoore en Kopecky domineren Wereldbeker ploegkoers in Pruszkow

Laura Verdonschot verovert zilver in EK beloften

Laura Verdonschot verovert zilver in EK beloften