Ellen Van Loy pakt na verbeten strijd de zege in Gavere

Ellen Van Loy pakt na verbeten strijd de zege in Gavere

Als Ellen Van Loy later terugblikt op haar carrière, zal de zege van zondag in Gavere misschien wel het absolute hoogtepunt worden. Na een alweer heel boeiende wedstrijd ging ze in de slotmeters nog voorbij Nikki Brammeier, de winnares van zaterdag in Niel. Kim Van de Steene werd knap derde.

Al in de openingsronde gaven Brammeier en Van Loy de beste indruk. Ze sloegen een kloofje op Van de Steene, Sanne Cant, Sophie de Boer en Annemarie Worst. De rest, met onder meer leidster in de Superprestige Ladies Trophy Maud Kaptheijns, gaf nog meer terrein prijs. Het duel tussen Brammeier en Van Loy was beklijvend. De Britse kampioene sloeg meermaals een kloofje van enkele seconden, maar telkens weer kwam Van Loy terug. Ook in de slotronde leek Brammeier lang over de iets betere papieren te beschikken, maar na een val bleef ze binnen schot voor Van Loy. Op de parallelweg naast de finishstrook reed ze het gaatje dicht, net voor de bocht nam ze de leiding en Brammeier bleek niet meer bij machte om terug te slaan.

“Dit zal ik nooit vergeten”, zei een dolgelukkige Van Loy. “Zo’n wedstrijd zet je graag op je palmares. Het was heel lastig, maar ik heb genoten. Niet dat het elke week zo’n parcours moet zijn – dat zou onze stiel wel heel zwaar maken – maar ik ben wel gemaakt voor dit soort werk. Ik en Nikki waren aan elkaar gewaagd vandaag. Ik had mijn stroken waar het wat vlotter ging dan bij haar en omgekeerd. Op het einde was ze een ideaal mikpunt voor mij.”

Van de Steene bleek al snel de beste bij de achtervolgsters. Bij momenten kwam ze ook iets dichter bij het leidende duo, maar vooral in de lastige afdaling had ze het telkens iets moeilijker waardoor helemaal vooraan aansluiten te hoog gegrepen bleek. Wereldkampioene Sanne Cant had niet haar beste dag en moest genoegen nemen met een vijfde plaats achter ook nog de sterk teruggekeerde Alice Maria Arzuffi, maar toch deed ze daarmee een uitstekende zaak in het klassement van de Superprestige. Maud Kaptheijns kwam met een ontstoken knie immers niet verder dan de twaalfde plaats. De Nederlandse houdt slechts twee punten over van haar vooraf nog riante voorsprong.

Foto Paul Hinninck

Top 10: 1. Ellen Van Loy (Telenet Fidea Lions) 42:50; 2. Nikki Brammeier (GBr) 0:02; 3. Kim Van de Steene 0:21; 4. Alice Maria Arzuffi (Ita) 0:36; 5. Sanne Cant 1:02; 6. Sophie de Boer (Ned) 1:19; 7. Christine Majerus (Lux) 1:25; 8. Jolien Verschueren 1:28; 9. Annemarie Worst (Ned) 1:34; 10. Katherine Compton (USA) 1:39.

 

Cant steviger leidster in Wereldbeker na winst in Bogense

Cant steviger leidster in Wereldbeker na winst in Bogense

D'hoore-Kopecky niet langer ongeslagen in ploegkoers

D'hoore-Kopecky niet langer ongeslagen in ploegkoers