Helen Wyman vierde keer aan de winst in Koppenbergcross

Helen Wyman vierde keer aan de winst in Koppenbergcross

Helen Wyman mag zich stilaan de koningin van de Koppenberg noemen. De Britse won er al voor de vierde keer door zich iets sterker te tonen dan Katie Compton. Die verstevigde wel haar voorsprong in de IJsboerke Ladies Trophy. Jolien Verschueren, de winnares van de voorbije twee jaar, werd derde.

Met Alice Maria Arzuffi, Sophie de Boer, Lucinda Brand en Sanne Cant bleef nogal wat mooi volk afwezig in Oudenaarde. De wereldkampioene, na haar opgave wegens een maagontsteking in Ronse al op ruim vijf minuten in de stand, voelde zich opnieuw wat ziek en gaf er de voorkeur aan om te passen in het vooruitzicht van het EK in Tabor komend weekend. Wie dacht dat daarmee de weg naar winst open lag voor Maud Kaptheijns, vaak dominant de voorbije weken, kwam meer dan bedrogen uit. De Nederlandse kende een complete offday en finishte als achtste op 2:41 van winnares Wyman.

Die winst kwam er na een mooi duel met Compton. Wyman toonde zich telkens iets sterker in de klim, in het veld kon Compton dat weer rechtzetten. Bij de voorlaatste passage richting finish viel echter de beslissing. Compton moest tien seconden prijsgeven en zou Wyman pas na de finish terugzien.

“Mijn vorige overwinningen hier boekte ik nog toen de finish beneden op de grote baan lag, deze is misschien toch iets specialer”, zei Wyman. “Het verleden leerde mij dat ik hier goed voor de dag kon komen. Natuurlijk hadden Katie en Maud al mooie dingen laten zien dit seizoen en Jolien mag je hier ook altijd verwachten, maar ik geloofde vooral in mezelf en had ook vertrouwen getankt door zondag te winnen in Luxemburg. Vooral op de stenen voelde ik elke ronde weer dat ik net iets sterker was dan Katie.”

Jolien Verschueren kwam voor het eerst dit seizoen echt op het voorplan. Al snel rukte ze op naar plaats drie en ze beperkte ook de achterstand op het duo vooraan, maar echt naderen zat er dan weer niet in. “Op de klim kon ik telkens enkele seconden goedmaken, maar in de technische stroken moest ik die seconden opnieuw prijsgeven. Meer dan de derde plaats zat er dan ook niet in, maar daar ben ik al heel tevreden mee. De voorbije weken moest ik mijn ambitie beperken tot hopen op de top tien, dan is een podiumplaats een succes. Zeker als je in de buurt kan blijven van twee sterke rensters.”

Foto Paul Hinninck

Top 10: 1. Helen Wyman (GBr) 45:23; 2. Katherine Compton (USA) 0:15; 3. Jolien Verschueren 0:26; 4. Nikki Brammeier (GBr) 1:13; 5. Kim Van de Steene 1:20; 6. Geerte Hoeke (Ned) 1:43; 7. Ellen Van Loy 1:55; 8. Maud Kaptheijns (Ned) 2:41; 9. Elle Anderson (USA) 2:52; 10. Loes Sels 3:08.

 

Lotte Kopecky pakt WB-zege in puntenkoers

Lotte Kopecky pakt WB-zege in puntenkoers

Maud Kaptheijns pakt ook in Ruddervoorde de winst

Maud Kaptheijns pakt ook in Ruddervoorde de winst