Compton de beste in Ronse, Cant geeft ziek op

Katherine Compton is de eerste leidster in de nieuwe edititie van de IJsboerke Ladies Trophy. De Amerikaanse kampioene rekende in Ronse in de tweede wedstrijdhelft af met Maud Kaptheijns. Sanne Cant moest, nota bene op haar 27ste verjaardag, ziek opgeven en kreeg dus al meteen een tik van vijf minuten in het klassement. Een zesde eindzege lijkt nu al weg voor de wereldkampioene.

Zaterdag won Cant ondanks de lichte naweeën van een verkoudheid nog in Meulebeke, zaterdagavond kreeg ze te kampen met hevige buikpijn. Gewone middeltjes hielpen niet en uiteindelijk belandde ze op de spoeddienst van het UZ Gent waar ze tot de vroege ochtend werd behandeld. Ze startte in Ronse dan ook met een bang hartje en het werd al snel duidelijk dat ze totaal geen kracht in de benen had. Na drie ronden afzien draaide ze af richting campers. Ook voor de andere Belgische dames was er geen hoofdrol weggelegd. Ellen Van Loy reed op het zware parcours naar een achtste plaats, Kim Van de Steene deed het met een tiende plaats wel beter dan enkele meer gevestigde namen.

Op het moment van Cants opgave was de strijd vooraan in een beslissende plooi aan het vallen. Katherine Compton en Maud Kaptheijns hadden al getoond dat ze de betere rensters in de wedstrijd waren, ongeveer half koers nam de Amerikaanse afstand van de Nederlandse winnares van Gieten. Ze won uiteindelijk met meer dan twintig seconden voorsprong. In de strijd om de derde plaats leek Nikki Brammeier lang over de beste papieren te beschikken, maar Helen Wyman had haar race blijkbaar beter ingedeeld en reed in de slotronde voorbij haar landgenote.

“Het is ook voor mij toch wel een verrassing dat ik hier de overwinning kon pakken”, zei Compton, die voor het eerst de hele reeks wedstrijden van de IJsboerke Ladies Trophy in haar programma heeft opgenomen. “Van de bijensteek in Waterloo ben ik ondertussen wel volledig hersteld en ik heb ook voldoende gerust na de Wereldbekers in de States, maar ik ben pas vrijdag overgevlogen en dan is het toch altijd even afwachten hoe het lichaam zal reageren. Ik voel me nu wel moe, maar de adrenaline van de race stuwde me vooruit. Dit is uiteraard een mooie start in deze trofee, maar mijn voorsprong beschouw ik vooralsnog enkel als een buffer die ik kan gebruiken als ik zelf eens een mindere dag heb.”

Top 10: 1. Katherine Compton (USA) 39:31; 2. Maud Kaptheijns (Ned) 0:23; 3. Helen Wyman (GBr) 0:59; 4. Nikki Brammeier (GBr) 1:14; 5. Alice Maria Arzuffi (Ita) 1:23; 6. Annemarie Worst (Ned) 1:39; 7. Sophie de Boer (Ned) 1:49; 8. Ellen Van Loy 1:51; 9. Ceylin del Carmen Alvarado (Ned) 1:57; 10. Kim Van de Steene 1:58.

 

Katherine Compton ook in Kruibeke aan de winst

Cant net iets sterker dan Van Loy en Sels in Meulebeke