Kaptheijns overklast tegenstand in Koksijde

Wat een topweekend voor Maud Kaptheijns. Zaterdag won ze in Boom al haar derde opeenvolgende manche in de Superprestige Ladies Trophy, zondag overklaste ze de tegenstand in de duinen van Koksijde om haar eerste zege ooit in de Wereldbeker te veroveren. Sophie de Boer werd op bijna een minuut tweede, Sanne Cant finishte als derde en behield daarmee de leiding in de Wereldbeker.

Waren ze zaterdag nog met vier dames aan elkaar gewaagd en won Kaptheijns uiteindelijk door in een sprint Cant achter zich te houden, dan was daar in Koksijde geen sprake van. Kaptheijns nam vrijwel meteen de leiding en sloeg al direct een kloofje. De Boer, terug na een oorontsteking, was de enige die heel even de indruk gaf het tempo van Kaptheijns te kunnen volgen, maar lang duurde dat niet. Met de tweede plaats kon ze na haar korte inactiviteit echter vrede nemen.

Strijd werd er wel geleverd met de derde plaats als inzet. In de aanvangsronden reed de Amerikaanse Kaitlin Keough op die plaats rond, maar ze werd voorbijgereden door de matig gestarte Cant, Loes Sels en Katherine Compton. Drietal dat een mooie strijd leverde, zij het dan op meer dan een minuut van de ongenaakbare Kaptheijns. In de slotronde moest Compton na een foutje afhaken, de sterke Sels maakte het Cant tot in de slotmeters lastig. De wereldkampioene trok uiteindelijk toch aan het langste eind en mocht als derde mee het podium op.

Voor Kaptheijns blijft de hoogconjunctuur voorlopig dus duren. “Ik wist dat ons vandaag een zware wedstrijd te wachten stond, maar ik besefte ook dat een snelle start een groot voordeel kon opleveren”, zei de 23-jarige Nederlandse. “Als je als eerste aan de zandstroken kan beginnen, kan je daar al meteen je eigen lijnen kiezen. Zit je achter anderen, dan word je vaak opgehouden. Het is ook vooral in het zand dat ik het verschil heb gemaakt vandaag. Hopelijk kan ik dit vormpeil nog even aanhouden. Met mijn trainer Wilfried Cretskens heb ik al afgesproken om het de komende week wat rustiger aan te doen op training. We hebben wat dat betreft al een intense periode achter de rug, de steeds groter wordende wallen onder mijn ogen bewijzen dat.”

Top 10: 1. Maud Kaptheijns (Ned/Crelan-Charles) 44:20; 2. Sophie de Boer (Ned) 0:52; 3. Sanne Cant 1:27; 4. Loes Sels 1:29; 5. Katherine Compton (USA) 1:46; 6. Lucinda Brand (Ned); 7. Helen Wyman (GBr) 2:00; 8. Kaitlin Keough (USA) 2:02; 9. Nikki Brammeier (GBr) 2:03; 10. Pavla Havlikova (Tsj) 2:04.

 

Belgische dames zonder medailles terug van EK in Berlijn

Belgische dames zonder medailles terug van EK in Berlijn

Kaptheijns pakt in Boom drie op drie in Superprestige Ladies Trophy