Belgische dames zonder medailles terug van EK in Berlijn

Belgische dames zonder medailles terug van EK in Berlijn

Het EK baanwielrennen in Berlijn heeft de Belgische damesselectie geen medailles opgeleverd. Vorig jaar in Saint-Quentin-en-Yvelines was er nog een mooie oogst van vier medailles: één keer goud, tweemaal zilver en één keer brons.

De verwachtingen waren sowieso al veel minder hooggespannen dan een jaar geleden. Jolien D’Hoore en Lotte Kopecky zorgden toen voor drie van de vier medailles. Samen werden ze de eerste Europese kampioenen ploegkoers – begin dit jaar veroverden ze ook de eerste wereldtitel (foto) – D’hoore pakte daarnaast ook zilver in de puntenkoers en Kopecky was goed voor brons in het omnium.

D’hoore was er in Berlijn na een lang en slopend wegseizoen niet bij, Kopecky van haar kant was nog maar net terug na een vervelende hamstringblessure die haar onder meer het WK op de weg in Bergen kostte. Ze moest het ook in Berlijn nog voorzichtig aanpakken en beperkte zich daarom tot de ploegenachtervolging en de afvalling. Haar vierde plaats in dit laatste onderdeel was gezien de omstandigheden zeker een goed resultaat, al blijft het natuurlijk altijd een ontgoocheling als je zo dicht bij het podium strandt.

Sprintster Nicky Degrendele kon haar top-EK van 2016 niet herhalen. In Frankrijk werd ze vierde in de sprint en pakte ze zelfs zilver in de keirin. Deze keer was de tegenstand wel een stuk zwaarder, Degrendele kwam niet verder dan een negende plaats in de keirin en de 1/8 finales in de sprint.

In die sprint zette ze in de kwalificaties met 11.337 geen toptijd neer. Bijgevolg moest ze in tegenstelling tot de snelste twaalf eerst al de tussenronde van de 1/16 finales afwerken – ze versloeg daarin de Française Sandie Clair – maar vooral kreeg ze in de volgende ronde de Duitse olympische kampioene en topfavoriete Kristina Vogel tegenover zich. Een onmogelijke opdracht, zo bleek.

In de keirin zat er wel meer in voor Degrendele. In haar heat van de eerste ronde finishte ze als derde, maar de Russische Daria Shmeleva had haar gehinderd en werd gedeclasseerd, waardoor Degrendele toch rechtstreeks naar de halve finales mocht. Dat werd een tumultueuze rit met twee valpartijen, maar Degrendele kwam als derde over de meet en leek zich dus te plaatsen voor de finale. Er kwam echter een klacht van de Britten en na lang overleg besliste de jury om Degrendele te declasseren omdat ze één van de valpartijen had veroorzaakt. Een zware ontgoocheling meteen en in de kleine finale kwam ze niet meer verder dan een derde plaats.

Foto MVH

 

Heidi Van de Vijver gooit handdoek: "Ik stond met mijn rug tegen de muur"

Heidi Van de Vijver gooit handdoek: "Ik stond met mijn rug tegen de muur"

Kaptheijns overklast tegenstand in Koksijde