Sanne Cant wereldkampioene na onvergetelijke finale

Sanne Cant wereldkampioene na onvergetelijke finale

Geen achtste wereldtitel voor Marianne Vos, wel een eerste regenboogtrui voor Sanne Cant. Onze landgenote haalde in Bieles haar gram na een ijzersterke wedstrijd en meeslepende finale. Cant versloeg Vos in de spurt, Katerina Nash pakte het brons.

Ellen Van Loy nam een ijzersterke start en trok de rest op een lint. Alicia Franck en Jolien Verschueren werden al meteen opgehouden bij een val. Ook Havlikova, toch één van de schaduwfavorieten, was één van de slachtoffers. Haar fiets was niet langer berijdbaar en voor de Tsjechische zat het WK er al op vooraleer het goed en wel was begonnen. Ook Maud Kaptheijns was één van de slachtoffers en verdween eveneens voortijdig richting camper.

Ellen Van Loy versaagde intussen niet en kreeg Christine Majerus, Marianne Vos, Sanne Cant en nog een tiental anderen mee in haar spoor. Nog voor het einde van de eerste ronde werd de koppositie van Van Loy overgenomen door Majerus, die er voor eigen volk duidelijk op uit was om een glansprestatie neer te zetten. Maar Marianne Vos voelde haar benen kriebelen en de Nederlandse trok door.  Eva Lechner, Sanne Cant en Lucinda Brand klampten aan, maar Vos leek ontketend. Intussen sloeg ook Arzuffi zwaar tegen de grond. Met een gehavend gezicht zag ze zich genoodzaakt om de strijd te staken.

Cant legde zich niet neer bij het meesterschap van Vos en slaagde er zowaar in om half koers de kloof te dichten. Ook Brand sloot aan, maar maakte kort nadien een pijnlijke schuiver. In het gezelschap van Katerina Nash kon ze haar plaatsje voorin toch weer innemen. Vos wilde echter van geen ophouden weten en zette haar concurrenten opnieuw onder druk. De zevenvoudige wereldkampioene sloeg een kloof, maar Cant etaleerde in de achtervolging enorm veel grinta. In zoverre dat ze het gat op Vos kon dichtrijden.

Toen Cant in de voorlaatste ronde onderuit schoof, leek voor Vos de weg naar een achtste wereldtitel dan toch open te liggen. Een haperende ketting besliste er anders over. Vos moest van de fiets, diende haar ketting opnieuw draaiende te krijgen en ondertussen reed Cant haar voorbij. Vos pikte net op het juiste moment aan om voor een beklijvend slotakkoord te kunnen zorgen. Wat volgde, was immers een haast nooit geziene suspense in het vrouwenveldrijden. Beide rensters manoeuvreerden zich om beurten in de beste positie voor de eindsprint. Cant won dit voorbereidende werk en maakte het nog af ook. Ze draaide de laatste rechte lijn als eerste op en won vol overgave haar eerste wereldtitel.

Geert Stevens – Foto’s MVH

Top 10: 1. Sanne Cant 43:06; 2. Marianne Vos (Ned) 0:01; 3. Katerina Nash (Tsj) 0:21; 4. Lucinda Brand (Ned); 5. Maghalie Rochette (Can) 0:36; 6. Eva Lechner (Ita) 0:53; 7. Christine Majerus (Lux) 1:21; 8. Ellen Van Loy 1:25; 9. Nikki Brammeier (GBr) 1:31; 10. Kaitlin Antonneau (USA) 1:46.

 

Sanne Cant: "Blij dat Vos aan de start stond... en dat ik haar kon kloppen"

Sanne Cant: "Blij dat Vos aan de start stond... en dat ik haar kon kloppen"

Annemarie Worst verovert WK-goud, Laura Verdonschot naast podium

Annemarie Worst verovert WK-goud, Laura Verdonschot naast podium