Annemarie Worst verovert WK-goud, Laura Verdonschot naast podium

Annemarie Worst verovert WK-goud, Laura Verdonschot naast podium

Annemarie Worst, een 21-jarige gewezen mountainbikester, heeft in het Luxemburgse Bieles de tweede wereldtitel ooit bij de dames beloften veroverd. In de finale rekende ze af met de Amerikaanse Ellen Noble. De uittredende wereldkampioene Evie Richards maakte het podium compleet. De enige Belgische deelneemster, Laura Verdonschot, eindigde op een ondankbare vierde plaats.

Annemarie Worst had er meteen veel zin in en nam in de openingsronde het initiatief. Laura Verdonschot kon zich in het gezelschap van de Italiaanse Chiara Teocchi en de Amerikaanse Ellen Noble meteen in de reactie gooien. Nog enkele andere crossmeiden sloten aan bij Verdonschot en co, maar Worst ging intussen vol overtuiging door. Toen de Nederlandse uit Nunspeet op een hellende strook een schuiver maakte, slaagden Noble, Verdonschot en Richards erin om voorin aan te sluiten.

Dit kwartet, vooraf al bestempeld als de belangrijkste kandidates om de regenboogtrui te veroveren, hield het spannend. Noble zette druk, Richards en Worst beten zich vast in haar wiel terwijl Verdonschot een gaatje diende te laten. Even later ging Richards vol door. Worst klampte aan, maar kon niet voorkomen dat de Britse haar voorsprong met mondjesmaat uitbouwde. Verderop volgden Noble en Verdonschot. De podiumkansen van de Limburgse kregen echter een flinke knauw toen ze op het einde van de tweede ronde een schuiver maakte. Haar achterstand liep op tot twintig seconden en toen al werd duidelijk dat het podium een haast onbegonnen zaak was. Na een tweede en zwaardere val moest ze helemaal berusten en genoegen nemen met de vierde plaats.

Intussen weer verschuivingen vooraan, waar Worst toch weer overnam van Richards. Nu was het warempel Noble die terugkeerde, terwijl Richards stilaan een prijs begon te betalen voor haar eerdere inspanningen. Worst leek technisch de betere en nam in de slotronde een tiental meter voorsprong op de Amerikaanse, die op haar beurt een foutje maakte. Worst zag haar voorsprong aangroeien en hield stand tot het einde.

“De omstandigheden speelden in mijn voordeel. De ondergrond was keihard, glad en bedekt met een dun laagje modder. De regenboogtrui draag ik op aan vriendin Annefleur Kalvenhaar, die overleed na een crash in 2014”, vertelde de nieuwe wereldkampioene.
Laura Verdonschot moest na de finish enkele tranen wegpinken. “Ja, ik ben ontgoocheld. Ik had hier echt wel op het podium kunnen staan. De twee valpartijen waren er te veel aan en toen ik de tweede keer ten val kwam, dacht ik zelfs dat het helemaal over was. Ik voelde pijn, maar knokte met tranen in de ogen verder. Opgeven wou ik niet doen, uit respect voor de vele Belgische supporters.”

Geert Stevens – Foto’s MVH

Top 10: 1. Annemarie Worst (Ned) 43:47; 2. Ellen Noble (USA) 0:10; 3. Evie Richards (GBr) 0:26; 4. Laura Verdonschot 1:08; 5. Manon Bakker (Ned) 1:41; 6. Nikola Noskova (Tsj) 1:44; 7. Ceylin Del Carmen Alvarado (Ned) 2:17; 8. Emma White (USA) 2:37; 9. Malene Degn (Den) 2:45; 10. Inge van der Heijden (Ned) 2:57.

 

Sanne Cant wereldkampioene na onvergetelijke finale

Sanne Cant wereldkampioene na onvergetelijke finale

BK Antwerpen, geef ons maar een rondje meer

BK Antwerpen, geef ons maar een rondje meer