BK Antwerpen, geef ons maar een rondje meer

BK Antwerpen, geef ons maar een rondje meer

Maandag werden details vrijgegeven over het parcours in Antwerpen waar op zondag 25 juni gestreden zal worden om de Belgische titel bij de elite. Een rondje van 17 kilometer, biljartvlak met twee korte kasseistroken als enige ‘moeilijkheden’. Voor de dames worden zes ronden voorzien.

Een eenvoudige rekensom leert ons dus dat na 102 kilometer de opvolgster van Kaat Hannes zal worden gehuldigd, ‘amper’ 102 kilometer. Minder dan de 109 kilometer van Wielsbeke in 2014, minder dan de 108 van Tervuren in 2015 en zelfs minder dan de 104 van Lacs de l’Eau d’Heure vorig jaar, toen op een nochtans veel lastiger parcours.
Akkoord, er heerste chaos bij de aankomst vorig jaar. Toen de dames finishten, was het bijna tijd om de wedstrijd van de mannen te starten. Ruimte om wat op te schuiven was er eigenlijk niet. Het tijdschema van de televisie-uitzending was als gevolg van het op dat moment aan de gang zijnde EK voetbal immers heel strak uitgemeten. Een gegronde reden om het BK dames dit jaar dan maar nog wat korter te maken, is het echter niet.

Om te beginnen is er geen groot voetbaltornooi komende zomer, er zal door Sporza dus wel wat extra tijd vrijgemaakt kunnen worden voor de nationale titelstrijd in die andere grote sport. Als dat al nodig zou zijn, want in Antwerpen zullen de gemiddelde snelheden een pak hoger liggen dan aan het merencomplex op de grens van de provincies Namen en Henegouwen. Daar steeg het gemiddelde vooral als gevolg van de lastigheidsgraad inderdaad maar iets boven de 31,5 kilometer per uur uit. In Wielsbeke, op een net als in Antwerpen vlak parcours, reden de dames echter met een gemiddelde van iets boven de 40 kilometer per uur rond. Doen ze dat straks ook in de Scheldestad, dan zijn ze na 2u30 binnen. Er zijn kermiskoersen waar de dames bijna even lang op de fiets zitten.

Komt daar nog bij dat de UCI dit seizoen de maximale lengte van de wedstrijden bij de dames heeft opgetrokken. Een koers in het kader van de Women’s World Tour mag nu 160 kilometer lang zijn in de plaats van 140, voor andere UCI-koersen gaat het naar maximaal 140 kilometer of gemiddeld 120 in rittenkoersen. Dan lijkt een Belgisch kampioenschap van 119 kilometer, zijnde één rondje meer in Antwerpen, ons niet meer dan logisch.

Filip De Greef - Foto Paul Hinninck

 

Annemarie Worst verovert WK-goud, Laura Verdonschot naast podium

Annemarie Worst verovert WK-goud, Laura Verdonschot naast podium

Vos met winst in Hoogerheide als topfavoriete naar WK

Vos met winst in Hoogerheide als topfavoriete naar WK