Vos met winst in Hoogerheide als topfavoriete naar WK

Vos met winst in Hoogerheide als topfavoriete naar WK

Marianne Vos wordt komende zaterdag de topfavoriete in het WK in Bieles. Nadat ze vorige week op de glibberige ondergrond in Fiuggi al haar technisch meesterschap demonstreerde, was ze nu ook op het keiharde en dus snelle parcours van Hoogerheide duidelijk de beste. Ze versloeg haar landgenoten Lucinda Brand en Annemarie Worst, Sanne Cant en Laura Verdonschot maakten de top vijf vol. Sophie de Boer werd pas achtste, maar was na vorige week al zeker van de eindzege in de Wereldbeker.

Of uittredend wereldkampioene Thalita de Jong volgende week nog een belangrijke concurrente wordt voor Vos is zeer de vraag. Zij nam in Hoogerheide wel de kopstart, maar kwam nog in de eerste ronde ten val en moest met een gehavende knie de strijd staken. Ze werd voor verder onderzoek afgevoerd naar het ziekenhuis.
Reeds in de tweede ronde leek Vos weg te rijden van de concurrentie, maar een losgekomen stuur verplichtte haar tot een fietswissel en dat liet een heel pakketje rensters toe om opnieuw aan te sluiten. Even later was het Cant die een kloofje kon slaan toen achter haar rug Eva Lechner ten val kwam en meteen de rest ophield. Vos was de eerste die weer tot bij de Belgische kampioene geraakte en doordat het tempo wat stokte, konden ook Brand, Worst, Verdonschot en De Boer andermaal terugkeren.

In de op één na laatste ronde pakte Vos dan uit met een tweede verschroeiende versnelling. In geen tijd had ze vijftien seconden voorsprong verzameld en was de overwinning zo goed als binnen. Cant, terug in het veld na een tiendaagse stage in Spanje, leek aanspraak te kunnen maken op een podiumplaats, maar moest in de slotfase buigen voor Brand en Worst. Deze laatste wordt volgende week in Bieles, waar met een verwachte sneeuwlaag overigens nog een andere ondergrond zou wachten, een van de belangrijkste concurrentes voor Verdonschot bij de beloften.

“Na vorige week was ik al vrij gerust dat mijn vormpeil in het vooruitzicht van het WK goed is, maar het is altijd goed om nog even te kunnen bevestigen”, zei Vos. “Toen ik op anderhalve ronde van het einde demarreerde, had ik snel een mooi kloofje, maar een slipper is altijd snel gemaakt. Zegezeker was ik dus toch pas op het einde. Het ziet er inderdaad goed uit wat het WK betreft. Niet alleen ik, ook de rest van de Nederlandse ploeg is sterk bezig. Brand, de jonge Worst, De Boer als winnares van de Wereldbeker, allemaal tonen ze in conditie te zijn. Hopelijk valt ook de blessure van De Jong nog mee, zodat ze haar titel kan verdedigen.”

Foto (archief) Paul Hinninck

Top 10: 1. Marianne Vos (Ned/WM3 Pro Cycling Team) 42:48; 2. Lucinda Brand (Ned) 0:13; 3. Annemarie Worst (Ned) 0:15; 4. Sanne Cant 0:17; 5. Laura Verdonschot 0:21; 6. Evie Richards (GBr) 0:22; 7. Katerina Nash (Tsj); 8. Sophie de Boer (Ned); 9. Maud Kaptheijns (Ned) 0:32; 10. Christine Majerus (Lux) 0:35.

Top 10 eindstand WB: 1. Sophie de Boer (Ned) 484 punten; 2. Sanne Cant 395; 3. Katerina Nash (Tsj) 393; 4. Ellen Van Loy 353; 5. Eva Lechner (Ita) 298; 6. Ellen Noble (USA) 282; 7. Amanda Miller (USA) 279; 8. Caroline Mani (Fra) 270; 9. Katherine Compton (USA) 249; 10. Laura Verdonschot 246.

 

BK Antwerpen, geef ons maar een rondje meer

BK Antwerpen, geef ons maar een rondje meer

Pia De Quint blij met terugkeer naar de vrienden van De Sprinters Malderen

Pia De Quint blij met terugkeer naar de vrienden van De Sprinters Malderen