Annemiek van Vleuten soleert naar eindzege in Lotto Belgium Tour

Annemiek van Vleuten soleert naar eindzege in Lotto Belgium Tour

Annemiek van Vleuten heeft na een sterke proloog ook de zware slotrit in de Lotto Belgium Tour op haar naam geschreven. De 33-jarige Nederlandse bekroonde op de Vesten in Geraardsbergen een sterke solovlucht met meer dan één minuut voorsprong en nam daardoor op een overtuigende manier de leiderstrui over van Marianne Vos. Het is na 2014 haar tweede eindzege in de Ronde van België.

Van Vleuten trok bij vele insiders dinsdag al grote ogen toen ze in haar eerste wedstrijd na haar zware valpartij in de olympische wegrit succesvol uitpakte in de proloog. Gisteren zette ze haar wederopstanding kracht bij met een imponerende ritzege.
Alexandra Nessmar tekende in haar eentje voor de ontsnapping van de dag. Vrij snel reed de renster van Lares-Waowdeals weg van het peloton. Ze liet een maximale voorsprong van 2:33 optekenen, maar met de finale in zicht was het liedje van de Zweedse snel uitgezongen. De beslissing viel bij de tweede beklimming van de Muur, op iets minder dan twintig kilometer van de streep. Elisa Longo Borghini en Annemiek van Vleuten sloegen een kloof, maar op de al snel volgende Bosberg ging Van Vleuten in haar eentje door. Longo Borghini werd opgeslorpt door een groepje achtervolgers met Emma Johansson, Emilia Fahlin, Lotte Kopecky, Claudia Lichtenberg, Lisa Brennauer, Lucinda Brand en Camilla Møllebro. 

Longo Borghini bewoog nog even hemel en aarde om de kloof met Van Vleuten te dichten, maar dat bleek een verloren zaak. De Nederlandse van Orica-AIS, die deze ronde reed met een Nederlandse selectie, bouwde haar voorsprong stelselmatig uit en won met een dikke minuut voorsprong. Het groepje achtervolgers werd nog opgeslorpt waarna Marta Bastianelli de spurt voor de tweede plaats won door de Belgische kampioene Kaat Hannes en Marianne Vos voor te blijven. In de eindstand voerde Van Vleuten een compleet Nederlands podium aan met Vos op twee en Brand op drie. Lotte Kopecky eindigde op een knappe vierde plaats en was daarmee de enige Belgische in de top tien.

"Beter kan je niet dromen als je terugkeert in competitie", stelde Van Vleuten. "Ik startte dinsdag heel ontspannen aan deze ronde, zonder enige druk. Gewoon kijken waar je uitkomt, dat was het idee vooraf. Ik was hier ook met een klein, jong team. Die meiden van achttien moesten hier alles nog ontdekken, maar op een parcours als vandaag kan je zelf het verschil maken als je goed bent. Op beklimmingen als Muur en Bosberg geldt de wet van de sterkste. Dit is in ieder geval een goede eerste stap richting WK. In Qatar wil ik opnieuw pieken."

Foto's Paul Hinninck

Top 10 rit: 1. Annemiek van Vleuten (Ned) 97,3 km/2u40:30 (gem. 36,374 km/u); 2. Marta Bastianelli (Ita) 1:04; 3. Kaat Hannes; 4. Marianne Vos (Ned); 5. Elise Delzenne (Fra); 6. Lucinda Brand (Ned); 7. Emma Johansson (Zwe); 8. Lotte Kopecky; 9. Valerie Demey; 10. Emilia Fahlin (Zwe).

Top 10 eindstand: 1. Annemiek van Vleuten (Ned) 8u56:41; 2. Marianne Vos (Ned) 1:04; 3. Lucinda Brand (Ned) 1:10; 4. Lotte Kopecky 1:16; 5. Lisa Brennauer (Dui) 1:23; 6. Elise Delzenne (Fra) 1:32; 7. Emma Johansson (Zwe) 1:37; 8. Marta Bastianelli (Ita) 1:41; 9. Elisa Longo Borghini (Ita) 1:43; 10. Emilia Fahlin (Zwe).

Emma Johansson: "Ik was vaak tweede en derde, maar voel me een winnaar"

Emma Johansson: "Ik was vaak tweede en derde, maar voel me een winnaar"

Marianne Vos slaat haar slag in Lierde, Lotte Kopecky alweer voorin

Marianne Vos slaat haar slag in Lierde, Lotte Kopecky alweer voorin