Marianne Vos slaat haar slag in Lierde, Lotte Kopecky alweer voorin

Marianne Vos slaat haar slag in Lierde, Lotte Kopecky alweer voorin

Derde dag in de Lotto Belgium Tour, derde keer een Nederlandse aan het feest. Na Annemiek van Vleuten in de proloog en Lucinda Brand in de eerste rit was het vandaag de beurt aan Marianne Vos om het zegegebaar te maken. 

De warmte had blijkbaar veel invloed op de rensters want een noemenswaardige vlucht bleef uit. Bovendien werd de wedstrijd na dertig kilometer geneutraliseerd toen er op een passage geen seingevers vielen te bespeuren. Om die reden ook werd de tweede klim aan de Geraardsbergsesteenweg in Nederhasselt geschrapt. Na deze pauze zetten de rensters hun grote ronde verder, maar sportief animo bracht dit niet teweeg. Het was dan maar hopen op de drie lokale ronden van dik 17 kilometer. Hierin liet Sofie De Vuyst zich even gelden. Op een voor haar gekend terrein probeerde ze op iets meer dan twintig kilometer van de streep een afscheiding te forceren, maar haar vlucht was van korte duur. 

In de finale werd het tempo hooggehouden met als toetje een onvermijdelijke massaspurt. Marianne Vos zette deze eindspurt naar haar hand door Giorgia Bronzini en Lotte Kopecky achter zich te houden. Mede door de bonificatieseconden neemt Vos ook de leiderstrui over van haar ploeggenote Brand. Opmerkelijk was in ieder geval de opnieuw sterke prestatie van Kopecky. De renster van Lotto Soudal Ladies spreekt maar mooi haar woordje mee tussen de wereldtop en prijkt in het klassement op een mooie gedeelde derde plaats, dit met een achterstand van tien tellen op Vos. Morgen eindigt de Lotto Belgium Tour met de zware slotrit in Geraardsbergen.

"Waar we gisteren binnen de ploeg de kaart van Lucinda (Brand, nvdr) trokken, was het vandaag aan mij om de sprint aan te gaan. Ook deze keer lukte het om het af te maken, maar echt makkelijk was het niet", verklaarde Vos achteraf. "Ik dacht even dat ik te ver zat, maar er ontstond een gaatje en ik raakte alsnog in het wiel van Lucinda, die me in het zog van het treintje van Canyon-SRAM bracht. Ik zette mijn sprint goed in, maar op de pittig oplopende aankomststrook kwam Bronzini nog stevig opzetten. Ik heb nu ook de leiderstrui, maar binnen is het zeker niet. De top tien staat nog dicht bij mekaar. Wij hebben zelf nog meerdere kanshebbers op eindwinst, maar rensters als Annemiek van Vleuten of Elisa Longo Borghini kunnen het ons nog heel lastig maken."

Foto Paul Hinninck

Top 10 rit: 1. Marianne Vos (Ned/Rabo-Liv) 116 km/2u56:50 (gem. 39,359 km/u); 2. Giorgia Bronzini (Ita); 3. Lotte Kopecky; 4. Lisa Brennauer (Dui); 5. Emilia Fahlin (Zwe); 6. Marta Bastianelli (Ita); 7. Elise Delzenne (Fra); 8. Simona Frapporti (Ita); 9. Valerie Demey; 10. Annemiek van Vleuten (Ned).

Top 10 stand: 1. Marianne Vos (Ned/Rabo-Liv) 6u16:14; 2. Lucinda Brand (Ned) 0:04; 3. Annemiek van Vleuten (Ned) 0:10; 4. Lotte Kopecky; 5. Lisa Brennauer (Dui) 0:18; 6. Elisa Longo Borghini (Ita) 0:22; 7. Thalita de Jong (Ned) 0:23; 8. Elise Delzenne (Fra) 0:25; 9. Tiffany Cromwell (Aus) 0:26; 10. Emma Johansson (Zwe) 0:30.

Annemiek van Vleuten soleert naar eindzege in Lotto Belgium Tour

Annemiek van Vleuten soleert naar eindzege in Lotto Belgium Tour

Lucinda Brand wint massaspurt in Moorslede

Lucinda Brand wint massaspurt in Moorslede