Lucinda Brand wint massaspurt in Moorslede

Lucinda Brand wint massaspurt in Moorslede

Na Annemiek van Vleuten gisteren was vandaag met Lucinda Brand opnieuw een Nederlandse aan het feest in de Lotto Belgium Tour. Dankzij de bonificatieseconden nam ze meteen ook de leiderstrui over van haar landgenote.

Alexis Ryan zorgde in en rond Moorslede alvast voor de prestatie van de dag. Net voorbij het eerste koersuur zette ze een aanval op. Ze kreeg geen steun uit het peloton, maar dat deerde de 21-jarige Amerikaanse niet om voluit door te gaan. Net voor aanvang van de zes plaatselijke ronden van negen kilometer telde ze een maximale voorsprong van anderhalve minuut. Intussen zette Sara Penton solo de achtervolging in. Ryan verslapte en Penton slaagde erin om haar wagonnetje aan te haken. Toen met Elisa Longo Borghini, Lisa Brennauer, Lotte Kopecky, Valerie Demey en Thalita de Jong een sterk vijftal eveneens in de reactie ging, slonk de voorsprong van het leidende duo zienderogen. Een hergroepering op twintig kilometer van de streep was dan ook het logische gevolg.

In de finale poogde een vijftal met Emma Johansson, Charlotte Becker, Hannah Barnes, Lisa Kullmer en Anisha Vekemans nog even een kloof te slaan, maar het peloton liet niet begaan. Een massaspurt dan maar in de straten van Moorslede en Lucinda Brand, die volgend seizoen Rabo Liv ruilt voor Liv Plantur, toonde zich de snelste van het hele pak door Barbara Guarischi, Marianne Vos, Marta Bastianelli en Giorgia Bronzini de baas te blijven. Morgen volgt de tweede rit in het Oost-Vlaamse Lierde.

"Tijdens de voorbespreking van de rit was beslist dat mijn kaart zou worden getrokken als het tot een sprint zou komen", zei Brand. "In de slotfase ging het heel snel. Ik zag dat Tiffany Cromwell het initiatief nam met haar ploeggenote Barbara Guarischi in het wiel. Ik nestelde me in het spoor van de Italiaanse en kwam als derde door de laatste bocht. Ideaal om het vervolgens ook af te maken. De leiderstrui is een leuke bonus. Uiteraard zal ik er alles aan doen om die te behouden tot het einde, maar de verschillen zijn nog klein en er volgen nog twee zware dagen."

Foto's Paul Hinninck

Top 10 rit: 1. Lucinda Brand (Ned/Rabo-Liv) 121 km/3u14:10 (gem. 37,391 km/u); 2. Barbara Guarischi (Ita); 3. Marianne Vos (Ned); 4. Marta Bastianelli (Ita); 5. Giorgia Bronzini (Ita); 6. Tiffany Cromwell (Aus); 7. Lotte Kopecky; 8. Sara Mustonen (Zwe); 9. Monique van de Ree (Ned); 10. Simona Frapporti (Ita).

Top 10 stand: 1. Lucinda Brand (Ned/Rabo-Liv) 3u19:32; 2. Annemiek van Vleuten (Ned) 0:02; 3. Marianne Vos (Ned) 0:07; 4. Lotte Kopecky 0:09; 5. Lisa Brennauer (Dui) 0:10; 6. Elisa Longo Borghini (Ita) 0:14; 7. Thalita de Jong (Ned) 0:15; 8. Elise Delzenne (Fra) 0:17; 9. Tiffany Cromwell (Aus) 0:18; 10. Emma Johansson (Zwe) 0:22.

Marianne Vos slaat haar slag in Lierde, Lotte Kopecky alweer voorin

Marianne Vos slaat haar slag in Lierde, Lotte Kopecky alweer voorin

Wonderbaarlijke verrijzenis van Annemiek van Vleuten in Nieuwpoort

Wonderbaarlijke verrijzenis van Annemiek van Vleuten in Nieuwpoort