Wonderbaarlijke verrijzenis van Annemiek van Vleuten in Nieuwpoort

Wonderbaarlijke verrijzenis van Annemiek van Vleuten in Nieuwpoort

De Nederlandse Annemiek van Vleuten schreef in Nieuwpoort de proloog van de Lotto Belgium Tour op haar naam. Ze had na 4,37 kilometer zeven seconden voorsprong op haar landgenote Thalita de Jong. Lotte Kopecky werd zesde en eerste Belgische.

De zege van de renster van Orica-AIS, die in de Lotto Belgium Tour deelneemt met een Nederlandse selectie, is op zijn minst opmerkelijk. Een maand geleden was ze op weg naar de olympische wegtitel toen ze in volle finale zwaar ten val kwam en drie scheurtjes in de wervelkolom opliep. In Nieuwpoort stond ze voor het eerst weer aan de start van een wedstrijd en explodeerde ze zowaar naar de zege. Ze legde het 4,37 kilometer lange traject af in een tijd van 5:24. “Het missen van de olympische titel was een schok, maar ik keek snel vooruit en was ontzettend blij toen ik opnieuw kon trainen”, zei Van Vleuten, twee jaar geleden eindwinnares van de Lotto Belgium Tour. “Ik vertoefde in de aanloop naar deze wedstrijd in Italië waar ik in zonnige omstandigheden kon trainen. Dat ik nog altijd kan bogen op mijn olympische conditie heb ik vandaag bewezen.” 

Thalita de Jong klokte met een achterstand van zeven seconden de tweede tijd, Lisa Brennauer palmde de derde plaats in. Lotte Kopecky, die een tijdje met de beste tijd achter haar naam stond genoteerd, was de beste Belgische op de zesde plaats. De renster van Lotto Soudal Ladies diende tien seconden toe te geven op Van Vleuten. 
De eerste rit wordt woensdag met start en aankomst in het West-Vlaamse Moorslede afgewerkt.

Foto's Paul Hinninck

Top 10: 1. Annemiek van Vleuten (Ned) 4,37 km/5:24 (gem. 48,556 km/u); 2. Thalita de Jong (Ned) 0:07; 3. Lisa Brennauer (Dui) 0:08; 4. Lucinda Brand (Ned); 5. Marianne Vos (Ned) 0:09; 6. Lotte Kopecky 0:10; 7. Mieke Kröger (Dui) 0:12; 8. Elisa Longo Borghini (Ita); 9. Moniek Tenniglo (Ned) 0:13; 10. Emilia Fahlin (Zwe) 0:14.

Lucinda Brand wint massaspurt in Moorslede

Lucinda Brand wint massaspurt in Moorslede

Lares-Waowdeals triomfeert in Ardèche met gastrenster Flavia Oliveira

Lares-Waowdeals triomfeert in Ardèche met gastrenster Flavia Oliveira