Lares-Waowdeals triomfeert in Ardèche met gastrenster Flavia Oliveira

Lares-Waowdeals triomfeert in Ardèche met gastrenster Flavia Oliveira

Flavia Oliveira is de eindwinnares van de zesdaagse Franse rittenkoers Ronde van de Ardèche. De 34-jarige Braziliaanse, begin augustus nog zevende in de wegrit op de Olympische Spelen in Rio, was er gastrenster bij het Vlaamse Lares-Waowdeals, veroverde zondag de leiderstrui aan het einde van de vierde rit en gaf die vervolgens niet meer uit handen.

Oliveira begon het seizoen bij Lensworld-Zannata-Etixx en moest er kopvrouw worden in de Giro Rosa. Vlak voor die Ronde van Italië kwam het echter tot een breuk met de ploeg van Heidi Van de Vijver. Oliveira wilde enkele wedstrijden afwerken met de nationale en de militaire ploeg van Brazilië. Op zich geen probleem, maar ze zou dit doen met andere fietsen en dat kon de Belgische UCI-ploeg begrijpelijkerwijze niet aanvaarden. 

Sindsdien reed Oliveira al bij enkele ploegen als gastrenster, voor de Ronde van de Ardèche kreeg ze een plaatsje in het team van Marc Bracke. Met succes, want Oliveira zette deze heel zware rittenkoers naar haar hand. Dagelijks temperaturen tot ver boven de dertig graden, op uitzondering van de eerste rit de hele week lang zwaar klimwerk en op zaterdag zelfs de allereerste aankomst ooit van een dameskoers op de mythische Mont Ventoux... In ieder geval qua parcours meer waard dan het huidige 2.2-statuut op de UCI-kalender.

Het was eigenlijk ook op de Ventoux dat Oliveira de basis legde voor haar eindzege. Ze toonde zich er de beste klimster en moest op de top enkel de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer, overlevende van een vroege vlucht, laten voorgaan. Een dag later, in de 126,7 kilometer lange rit over de Col du Finiel en aankomst op Mont Lozère, greep Oliveira dan helemaal de macht. Ze trok toen al vroeg in de aanval met de Franse veterane Edwige Pitel, de Poolse Katarzyna Pawlowska, winnares van de eerste twee ritten, en de Spaanse Margarita Victoria Garcia. Die liet ze echter vrij snel ter plaatse om uiteindelijk met meer dan drie minuten voorsprong de rit te winnen en de roze leiderstrui te veroveren. In de resterende ritten op maandag en dinsdag kwam haar eindzege niet meer in gevaar.

Foto Koersdirectie Tour Cycliste de l’Ardèche

Top 10 eindstand: 1. Flavia Oliveira (Bra/Lares-Waowdeals) 19u51:24; 2. Anna Kiesenhofer (Oos) 2:12; 3. Edwige Pitel (Fra) 2:15; 4. Ksenyia Tuhai (WRu) 5:10; 5. Eri Yonamine (Jpn) 5:26; 6. Margarita Victoria Garcia (Spa) 6:05; 7. Tetyana Riabchenko (Oek) 6:38; 8. Eider Merino (Spa) 8:19; 9. Kathryn Donovan (USA) 9:31; 10. Asja Paladin (Ita) 9:41.

Wonderbaarlijke verrijzenis van Annemiek van Vleuten in Nieuwpoort

Wonderbaarlijke verrijzenis van Annemiek van Vleuten in Nieuwpoort

Jessy Druyts aan de winst in Naast

Jessy Druyts aan de winst in Naast