Blaak wint Boels Rental Ladies Tour, slotrit voor Niewiadoma

Blaak wint Boels Rental Ladies Tour, slotrit voor Niewiadoma

Chantal Blaak heeft voor het eerst in haar carrière een rittenkoers bijgeschreven op haar palmares. De 26-jarige Nederlandse van Boels Dolmans verdedigde met succes haar leidersplaats in de slotrit van de Boels Rental Ladies Tour. De overwinning in Valkenburg was voor Katarzyna Niewiadoma, die meteen haar tweede ritzege boekte.

Met onder meer Eyserbosweg, Keutenberg, driemaal Bemelerberg en vier keer Cauberg, waar ook de finish lag, kondigde de slotetappe zich als zwaar aan. Na de eerste keer Cauberg ontstond een kopgroep van acht met Elena Cecchini, Amy Pieters, Roxane Knetemann, Elizabeth Armitstead, Amanda Spratt, Hanna Solovey, Winanda Spoor en Anouska Koster. Dit groepje nam iets meer dan twee minuten voorsprong waardoor Pieters, op 1:17 in het klassement, even virtueel leidster werd. Heel lang duurde die situatie niet, want naarmate de beklimmingen mekaar sneller opvolgden, ging de snelheid in het peloton de hoogte in. De toppers uit het klassement kwamen dan ook al snel weer voorin terecht.

Knetemann versnelde opnieuw, reed even solo en kreeg vervolgens het gezelschap van Riejanne Markus en Esther van Veen. Op 25 kilometer van de finish hadden ze 2:20 voorsprong op een eerste groep met daarin alle kanshebbers op de eindzege. In de lastige finale was Knetemann vooraan duidelijk de sterkste, maar dat volstond niet om voorop te blijven. Uiteindelijk begon een selecte kopgroep aan de laatste beklimming van de Cauberg. Niewiadoma had geen moeite om Ellen van Dijk en Alena Amialiusik naar de dichtste ereplaatsen te verwijzen. Blaak werd zesde en stak zo de eindzege op zak.

Foto Paul Hinninck

Top 10 rit: 1. Katarzyna Niewiadoma (Pol/Rabo Liv) 119,4 km/3u24:21 (gem. 35,057 km/u); 2. Ellen van Dijk (Ned) 0:03; 3. Alena Amialiusik (WRu); 4. Anna van der Breggen (Ned) 0:05; 5. Amy Pieters (Ned); 6. Chantal Blaak (Ned); 7. Emma Johansson (Zwe) 0:21; 8. Amanda Spratt (Aus); 9. Hanna Solovey (Oek); 10. Karol-Ann Canuel (Can).

Top 10 eindstand: 1. Chantal Blaak (Ned/Boels Dolmans) 15u35:01; 2. Ellen van Dijk (Ned) 0:03; 3. Alena Amialiusik (WRu) 0:41; 4. Karl-Ann Canuel (Can) 0:49; 5. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 0:52; 6. Amy Pieters (Ned) 1:17; 7. Anna van der Breggen (Ned) 1:32; 8. Lisa Brennauer (Dui) 1:38; 9. Hanna Solovey (Oek) 2:18; 10. Leah Kirchmann (Can) 2:23.

Jessy Druyts aan de winst in Naast

Jessy Druyts aan de winst in Naast

Kimberly Wells klopt rist Vlaamse rensters in Hulste

Kimberly Wells klopt rist Vlaamse rensters in Hulste