Italiaanse successen voor Wiggle High5 met Longo Borghini en Hosking

De laatste belangrijke UCI-wedstrijden voor het WK in Qatar hebben Wiggle High5 twee zeges opgeleverd in Italië. Zaterdag won Elisa Longo Borghini de Giro dell’Emilia, zondag pakte Chloe Hosking de winst in de GP Bruno Beghelli.

Het wedstrijdverhaal van de derde editie van de Giro dell’Emilia is heel kort. In en om Bologna werden 97 zo goed als vlakke kilometers razendsnel afgewerkt, waarna de wedstrijd kon ontploffen op de iets meer dan twee kilometer lange steile klim naar de finish aan het Sanctuario Madonna di San Luca. De Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman plaatste haar aanval op ongeveer een kilometer van de finish, Longo Borghini was de enige die een reactie in huis had en in de slothectometers bleek de Italiaanse ook net iets sterker. Met Moolman op twee was het resultaat een kopie van de editie 2015. Alena Amialiusik werd derde, Kelly Van den Steen (Topsport Vlaanderen-Etixx-Guill d’Or) was beste Belgische op plaats 25.

De eerste editie van de GP Bruno Beghelli had een iets meer uitnodigend parcours om koers te maken. In Monteveglio moesten zes rondjes van 13,3 kilometer worden afgelegd, met daarin telkens de 1,6 kilometer lange klim van Zappolino (6% gemiddeld). Daar werd het peloton onder meer door Annemiek van Vleuten zowat elke ronde op een lint getrokken, maar echt duidelijke afscheiding kwam er toch nauwelijks. De Australische Sarah Roy (Orica-AIS) slaagde er in de op één na laatste ronde in om iets meer dan een halve minuut voorsprong te nemen, maar in de slotronde viel het peloton haar op de nek. Het kwam tot een sprint en daarin toonde Hosking, die Wiggle High5 straks verlaat om haar geluk te beproeven bij Alé Cipollini, zich sneller dan Marianne Vos en Barbara Guarischi. Lotte Kopecky sprintte naar een tiende plaats en was eerste Belgische.

Top 10 Giro dell’Emilia: 1. Elisa Longo Borghini (Ita/Wiggle High5) 98,8 km/2u20:59 (gem. 42,048 km/u); 2. Ashleigh Moolman (ZAf) 0:03; 3. Alena Amialiusik (WRu) 0:13; 4. Rasa Leleivyte (Lit) 0:18; 5. Anna van der Breggen (Ned); 6. Katrin Garfoot (Aus) 0:25; 7. Edwige Pitel (Fra); 8. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 0:39; 9. Christine Majerus (Lux) 0:43; 10. Tatiana Guderzo (Ita).

Top 10 GP Bruno Beghelli: 1. Chloe Hosking (Aus/Wiggle High5) 79,8 km/1u59:38 (gem. 40,022 km/u); 2. Marianne Vos (Ned); 3. Barbara Guarischi (Ita); 4. Arianna Fidanza (Ita); 5. Emilia Fahlin (Zwe); 6. Rasa Leleivyte (Lit); 7. Joëlle Numainville (Can); 8. Katarzyna Pawlowska (Pol); 9. Maria Giulia Confalonieri (Ita); 10. Lotte Kopecky.

 

Ann-Sophie Duyck als een raket in Berlare

Ann-Sophie Duyck als een raket in Berlare

Katie Compton leidster in Wereldbeker na winst in Iowa