Katie Compton leidster in Wereldbeker na winst in Iowa

Katie Compton is de nieuwe leidster in de Wereldbeker veldrijden. De Amerikaanse was de beste in Iowa en nam de leiding over van Sophie de Boer, winnares in Las Vegas maar nu pas zevende. De Belgische dames kwamen helemaal niet in het stuk voor.

Iowa leverde een compleet andere wedstrijd op dan Las Vegas drie dagen eerder, vooral door het vele klimwerk met onder meer de heel zware Mount Krumpit. Waar Sophie de Boer in de gokstad op karakter kon meegaan met Katie Compton en Katerina Nash om vervolgens in de sprint de eerste manche van de Wereldbeker te winnen, moest ze op de veel zwaardere omloop van Iowa na een goede start snel afhaken. Compton en Nash sloegen al in de eerste ronde een kloof, Caroline Mani, Catharine Pendrel, Amanda Miller en Ellen Noble waren op dat moment de eerste achtervolgers.

Iets voorbij half koers viel de beslissing toen de achterderailleur van Nash afbrak. Meteen lag de weg voor Compton naar winst en de leiding in de Wereldbeker open. Mani reed na de pech van Nash naar de tweede plaats, de sterk teruggekeerde Kaitlin Antonneau werd nog derde. De verdere ereplaatsen waren voor Nash, Noble en Pendrel.
Geen Belgische dames in de top tien. Sanne Cant had na haar negende plaats in Las Vegas al aangegeven dat het in Iowa een stuk beter zou moeten om nog enigszins kans te behouden om net als de vorige twee seizoenen de Wereldbeker te winnen, maar dat zat er nooit echt in. De Europese kampioene startte nog wel goed, maar zakte al in de aanvangsronde ver weg. Ze werd uiteindelijk pas als dertiende afgevlagd, net voor Ellen Van Loy en Loes Sels.

“De zware omloop en de hitte van meer dan dertig graden maakten het een zware wedstrijd”, zei Compton. “In het begin was het even harken om de snel startende Pendrel bij te houden, maar al snel raakte ik voorop met Nash. Haar pech heeft me wel geholpen om de zege veilig te stellen. De Wereldbeker is dit seizoen geen doel voor mij. Ik rijd zeker niet alle wedstrijden en blijf deze winter meer in de States. Hopelijk kom ik dan frisser aan de start van het WK.”

Top 10: 1. Katie Compton (USA) 37:08; 2. Caroline Mani (Fra) 0:18; 3. Kaitlin Antonneau (USA) 0:23; 4. Katerina Nash (Tsj) 0:48; 5. Ellen Noble (USA) 1:08; 6. Catharine Pendrel (Can) 1:22; 7. Sophie de Boer (Ned) 1:35; 8. Eva Lechner (Ita) 1:46; 9. Helen Wyman (GBr) 1:50; 10. Amanda Miller (USA) 1:57.

 

Italiaanse successen voor Wiggle High5 met Longo Borghini en Hosking

Sophie de Boer wint WB in Las Vegas, Sanne Cant pas negende