Sophie de Boer wint WB in Las Vegas, Sanne Cant pas negende

Sophie de Boer heeft met Cross Vegas de eerste manche van de Wereldbeker op haar naam geschreven. De enige Nederlandse aan de start versloeg de Tsjechische Katerina Nash en de Amerikaanse Katie Compton in een sprint met drie. Sanne Cant, vorige winter winnares van de Wereldbeker, kwam niet verder dan de negende plaats.

Met 37 deelnemers, waarvan maar liefst 26 rensters uit de Verenigde Staten of Canada, kan je de eerste WB-manches in Las Vegas en Iowa (zaterdag) niet meteen heel internationaal gekleurd noemen. Met Cant, Joyce Vanderbeken, Loes Sels en Ellen Van Loy stonden wel nog vier Belgische dames aan de start, voor de rest waren het vooral enkelingen.
Zo ook de Italiaanse Eva Lechner. Die startte het best, maar werd al in de tweede ronde vooraan afgelost door de Canadese Catharine Pendrel, enkele weken geleden nog winnares van de Wereldbeker mountainbike. Zij pakte vijftien seconden voorsprong op een eerste achtervolgend groepje, enkel De Boer, Nash en Compton slaagden erin die kloof te overbruggen. Pendrel moest even later zelf afhaken, waarna vooral Compton enkele keren probeerde te versnellen. De Boer kraakte wel, maar brak niet en toonde zich uiteindelijk de snelste van de drie. Voor de Nederlandse was het de tweede overwinning in de Wereldbeker, nadat ze eind vorig seizoen al de beste was in Hoogerheide. Voor de vier Belgische dames zat er zelfs geen dichte ereplaats in. Cant werd negende op anderhalve minuut, Vanderbeken elfde op dezelfde achterstand, Sels twaalfde op 1:50 en Van Loy zeventiende op 2:20.

“In de slotfase moest ik Compton en Nash even laten gaan, maar toen ze wat stilvielen, kwam ik terug”, verklaarde De Boer. “Er werd mij toegeroepen dat ik als eerste aan de trappen moest beginnen. Het lukte. Meteen mijn eerste cross van het seizoen winnen is boven alle verwachting, want het is niet evident crossen in deze hitte en met een jetlag in het lichaam. Het bewijst in ieder geval dat ik conditioneel goed ben.”

Top 10: 1. Sophie de Boer (Ned) 47:11; 2. Katerina Nash (Tsj); 3. Katie Compton (USA); 4. Amanda Miller (USA) 0:19; 5. Caroline Mani (Fra) 0:26; 6. Rebecca Fahringer (USA) 0:39; 7. Catharine Pendrel (Can) 1:07; 8. Ellen Noble (USA) 1:22; 9. Sanne Cant 1:30; 10. Courtenay McFadden (USA).

 

Katie Compton leidster in Wereldbeker na winst in Iowa

Jolien D'hoore leidt Belgische WK-selectie