Anna van der Breggen pakt na olympische ook Europese titel

Anna van der Breggen pakt na olympische ook Europese titel

Het stond in de sterren geschreven dat de Nederlanders een vooraanstaande rol zouden spelen op de zware EK-omloop in het Bretoense Plumelec. Anna van der Breggen maakte haar ambitie waar door op de slotklim fors uit te halen. Op 100 meter van de finish stak ze nog een tandje bij en kon zodoende Katarzyna Niewiadoma, haar Poolse ploeggenote bij Rabo Liv, op afstand houden. Die was met haar tweede plaats de beste belofte.

De titelstrijd bleef lange tijd een vrij gesloten wedstrijd tot een groepje met Séverine Eraud, Olena Pavlukhina, Anna Stricker, Nicole Hanselmann, Emilia Fahlin, Anna Plichta, Lucinda Brand en ook Anisha Vekemans een kloof kon slaan. Op minder dan dertig kilometer van de streep versnelde Brand. Daardoor scheurde het leidersgroepje in twee delen. Eerst Plichta, nadien Pavlukhina en Fahlin konden bij de Nederlandse aanpikken. Vekemans verzeilde in het tweede groepje. Naarmate de wedstrijd vorderde, namen de andere Nederlandse dames de groep op sleeptouw. Een algemene hergroepering kon dan ook niet uitblijven.

Nog een dertigtal rensters vormden bij het aansnijden van de slotronde, op dertien kilometer van de finish, de voorwacht. Het was daarbij vooral uitkijken naar de slotklim, de Côte de Cadoudal. De Polen brachten Niewiadoma in stelling, die prikte bij het begin van de klim, maar ze werd meteen achternagezeten door Van der Breggen. De olympische kampioene nam de leiding over en stond die in een lange spurt niet meer af. Niewiadoma eindigde tweede, Elisa Longo Borghini pakte het brons. Niewiadoma werd als kampioene bij de beloften op het podium geflankeerd door de Deense Cecilie Uttrup-Ludwig en de Française Séverine Eraud.

Valerie Demey was de beste Belgische op de 35ste plaats, op 43 seconden van Van der Breggen, en was hiermee ook de beste Belgische belofte. Verderop eindigden Sofie De Vuyst (37ste op 0:43), Kelly Van den Steen (40ste op 0:43), Nathalie Verschelden (50ste op 1:05), Anisha Vekemans (70ste op 4:33) en Kaat Hannes (71ste op 4:33). Celine Van Severen staakte de strijd.
“We hebben met de ploeg geprobeerd om zo ver mogelijk te komen", zei Sofie De Vuyst. "Het bleek een goede zaak toen Anisha Vekemans kon meegaan in de vlucht. Jammer dat deze ontsnapping niet langer duurde. Toen er nadien enkele keren werd doorgetrokken, stond de deur achteraan telkens open. Deze wedstrijd was zwaarder dan ik eigenlijk had verwacht. Er was weinig of geen ruimte tot recuperatie, want ook in de afdalingen diende je bij te trappen.”

Geert Stevens - Foto Paul Hinninck

Top 10: 1. Anna van der Breggen (Ned) 111,2 km/2u55:55 (gem. 37,927 km/u); 2. Katarzyna Niewiadoma (Pol); 3. Elisa Longo Borghini (Ita); 4. Alena Amialiusik (WRu); 5. Rasa Leleivyte (Lit) 0:01; 6. Giorgia Bronzini (Ita) 0:12; 7. Marianne Vos (Ned); 8. Emma Johansson (Zwe); 9. Cecilie Uttrup-Ludwig (Den); 10. Séverine Eraud (Fra).

 

Jolien D'hoore ook in Wenduine aan de winst

Jolien D'hoore ook in Wenduine aan de winst

Liane Lippert verschalkt Franse en Italiaanse favorieten in EK junioren