Liane Lippert verschalkt Franse en Italiaanse favorieten in EK junioren

Liane Lippert is de nieuwe Europese kampioene bij de meisjes junioren. De 18-jarige renster uit het Duitse Friedrichshafen, die donderdag een verbintenis tekende bij Liv-Plantur, kon in de slotklim een klein kloofje slaan en bleef nipt vooruit. Het zilver ging naar de Italiaanse Elisa Balsamo, de Britse Sophie Wright pakte het brons. 

De Russische Maria Novolodskaia reed in de eerste helft in haar eentje weg uit het peloton en liep daarbij tot meer dan één minuut uit. Half koers was haar liedje echter uitgezongen. Het peloton scheurde vervolgens snel in twee delen. De sterke Franse en Italiaanse meisjes hielden de wedstrijd tot twee kilometer van het einde onder controle, maar konden toch niet verhinderen dat Lippert naar het goud snelde. Italië pakte dankzij Balsamo nog zilver, de Françaises bleven achter met lege handen.

Lotte Rotman was de beste Belgische en werd 38ste op 4:39 van de winnares. “Bij de klim leek ik mee te kunnen schuiven, maar in de afdaling werd de kloof groter en zag ik de eerste groep wegrijden. Nog niet zo lang geleden kwam ik in regenachtige omstandigheden ten val en ook nu had ik wel wat angst op het natte wegdek. Die voorzichtigheid zorgde ervoor dat ik de aansluiting met de kopgroep miste.” De andere Belgen eindigden verderop: Febe Schokkaert 45ste op 4:49, Chayenne Vranken 62ste op 6:04, Lynn Mariën 68ste op 6:17 en Brenda Goessens 72ste op 6:25.

Top 10: 1. Liane Lippert (Dui) 1u54:14; 2. Elisa Balsamo (Ita) 0:04; 3. Sophie Wright (GBr); 4. Letizia Paternoster (Ita); 5. Pauline Clouard (Fra) 0:08; 6. Susanne Andersen (Nor) 0:11; 7. Ida Jansson (Zwe); 8. Aurela Nerlo (Pol); 9. Lisa Pasteiner (Oos); 10. Evita Muzic (Fra) 0:17.

Anna van der Breggen pakt na olympische ook Europese titel

Anna van der Breggen pakt na olympische ook Europese titel

Ellen van Dijk snelt naar Europese tijdrittitel, Ann-Sophie Duyck eindigt zesde

Ellen van Dijk snelt naar Europese tijdrittitel, Ann-Sophie Duyck eindigt zesde