Ritzege Niewiadoma in Boels Rental Ladies Tour, Blaak wordt leidster

Katarzyna Niewiadoma heeft de lastige derde rit in de Boels Rental Ladies Tour gewonnen. In Geleen ging de Poolse van Rabo-Liv na 122,6 kilometer Amy Pieters en Chantal Blaak vooraf. Deze laatste neemt de leiderstrui over van haar ploeggenote Amalie Dideriksen.

De aanwezige Belgische ploegen probeerden zich in de kijker te fietsen. Willeke Knol (Lotto Soudal Ladies) zorgde voor de eerste aanval. Nadat ze vrij snel weer was gegrepen, probeerde haar ploeggenote Chantal Hoffmann het in het gezelschap van Nina Kessler (Lensworld-Zannata-Etixx). Ze knokten gedurende kilometers, maar meer dan twintig seconden voorsprong konden ze niet verzamelen en ook zij moesten al snel buigen voor het peloton. Roxane Knetemann en Esra Tromp hadden even later meer geluk. Zij mochten tot 2:30 uitlopen en bleven uiteindelijk zo’n zestig kilometer voorop. 

Net voor de finale losbarstte, werden de twee gegrepen door een eerste deel van het peloton. Er vormde zich een kopgroep van vijftien rensters met Lisa Brennauer, Alena Amialiusik, Amy Pieters, Audrey Cordon-Ragot, Anna van der Breggen, Katarzyna Niewiadoma, Chantal Blaak, Ellen van Dijk, Karol-Ann Canuel, Amanda Spratt, Leah Kirchmann, Hanna Solovey, Alice Maria Arzuffi, Gracie Elvin en Tatiana Guderzo. Deze groep nam duidelijk afstand van de rest, in de lastige slotkilometer kwam er ook vooraan nog afscheiding zodat ze met vijf sprintten voor winst. Niewiadoma was sneller dan Pieters, Blaak, Amialiusik en Kirchmann.

Top 10 rit: 1. Katarzyna Niewiadoma (Pol/Rabo-Liv) 122,6 km/3u20:21 (gem. 36,716 km/u); 2. Amy Pieters (Ned); 3. Chantal Blaak (Ned); 4. Alena Amialiusik (WRu); 5. Leah Kirchmann (Can); 6. Ellen van Dijk (Ned) 0:08; 7. Lisa Brennauer (Dui) 0:09; 8. Alice Maria Arzuffi (Ita) 0:14; 9. Hanna Solovey (Oek) 0:16; 10. Audrey Cordon-Ragot (Fra).

Top 10 stand: 1. Chantal Blaak (Ned/Boels Dolmans) 6u27:48; 2. Ellen van Dijk (Ned) 0:11; 3. Karol-Ann Canuel (Can) 0:33; 4. Alena Amialiusik (WRu) 0:47; 5. Lisa Brennauer (Dui) 0:50; 6. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 1:07; 7. Amy Pieters (Ned) 1:17; 8. Anna van der Breggen (Ned) 1:32; 9. Audrey Cordon-Ragot (Fra) 1:46; 10. Leah Kirchmann (Can) 1:54. 

Brons voor Perrine Devahive in WK trial

Amalie Dideriksen snelste in openingsrit Boels Rental Ladies Tour